bez oranja

U 'digitalnom selu' Strizivojni predstavljena prva sjetva dronom

18.06.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je u utorak predstavljena u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla.

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec kazao je kako se danas po prvi puta prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa, što omogućiti bolji rast usjeva.

"Svakako da ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina", rekao je Frljužec.

Nositelj toga projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako im je bio cilj bila pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost, ali se danas mora raditi na drugačiji način.

"Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu", napominje Nišević.

Najavio je da se razmatra ideja da se taj projekt idućih godina pokrene i na drugim mjestima u Hrvatskoj te pozvao općine, županije i tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom da se priključe projektu.

"Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima", poručio je Nišević.

Načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović navodi kako se projektom htjelo pokazati da postoji brži i efikasniji način poljoprivredne proizvodnje, kojim se dolazi do što kvalitetnijeg proizvoda, koji će na tržištu postići bolju cijenu. Na takav način omogućuje se poljoprivrednicima da žive od svoga rada, a i ostanak na ovome području, dodao je Jakobović.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić ponovio je kako je poljoprivreda najvažnija gospodarska grana u toj županiji, što dokazuje i 212 tisuća hektara obrađenih poljoprivrednih površina.

"Na području županije odvija se polovina hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe te trećina sjetve pšenice i ječma. Proizvodi se 33 posto ukupne proizvodnje mlijeka te 35 posto proizvodnje svinjskog mesa, a taj postotak nije opao niti za vrijeme afričke svinjske kuge", istaknuo je Lukić.

Partneri na projektu "Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj" su Osječko-baranjska županija, općina Strizivojna, tvrtke Digital Agro i Infodom - Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja i HEP, a projekt se provodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

sve osim nogometa

Učitavanje...