S TVRTKOM ORQA

Zanimanje budućnosti: U Osijeku organizirana prva školska utrka FPV dronova

11.06.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Osnovna škola 'Retfala' organizirala je svoj prvu školsku utrku dronova zajedno s tvrtkom Orqa. Prva utrka ovakvog tipa u upravljanju FPV dronova za učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije obuhvatila je i zanimljive radionice i aktivnosti za učenike, a podijeljene su i vrijedne nagrade, priopćili su iz Orqe

U ovom uzbudljivom sportu piloti upravljaju dronom s kamerom koja je bežično spojena s naočalama, što omogućava praćenje leta drona iz prvog lica (first person view). Poligon za natjecanje, svu tehničku podršku i nagrade za najbolje organizirala je i pružila tehnološka tvrtka Orqa pod pokroviteljstvom Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije, priopćili su iz tvrtke.

Uzbudljivu aktivnost koja spaja suvremenu tehnologiju s iznimnim vještinama pilota te omogućuje praćenje leta drona iz prvog lica zainteresirani posjetitelji su mogli pratiti na velikom ekranu, gdje su uživo vidjeli istu sliku koju piloti vide u svojim FPV video naočalama tijekom utrke.

Natjecanje u upravljanju FPV dronovima omogućilo je učenicima prvo iskustvo u natjecanju s Orqa FPV.Ace kompletom. FPV Ace edukacijski je proizvod izrastao iz želje da se učenike i početnike zainteresira za brzo rastuću tehnologiju dronova koja će zasigurno kreirati mnoga zanimanja u budućnosti.

'Pohvaljujem inicijativu OŠ 'Retfala', na čelu s ravnateljem Igorom Kopićem, jer su prepoznali potencijal FPV tehnologije i razvoja dronova u razvoju kompetencija i vještina kroz nastavne programe. Natjecatelji su bili jako zadovoljni, utrka je prošla odlično i veselimo se budućim ovakvim događajima te nastavku ove zanimljive priče', izjavio je Dragan Kovačević, projektni manager tvrtke Orqa.

  • +4
Utrka dronovima u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Orqa

Prvo je mjesto na natjecanju osvojio učenik Dino Omerović iz OŠ Retfala, drugo Gabrijel Ševerdija, također iz OŠ Retfala, a treće Mateo Čančar iz OŠ Mate Lovraka Vladislavci. Uspjeh održanog natjecanja postavio je temelje za buduće održavanje sličnih manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji, ali i širom Hrvatske.

'Ovakvim događajima potičemo znatiželju učenika, proširujemo znanja i razvijamo neke nove vještine. Važno je pripremati učenike za sve tehnološke izazove koji su pred njima i pokazati im mogućnosti u daljnjem školovanju i na tržištu rada u budućnosti. Zahvaljujemo svim partnerima i sudionicima koji su pomogli pri organizaciji i realizaciji ovog događaja, a naročito tvrtki Orqa, koja nam je pružila svu podršku i omogućila da zajedno organiziramo prvu utrku dronova za osnovnoškolce', naglasio je ravnatelj OŠ Retfala, Igor Kopić.

Osim natjecanja, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u raznim radionicama koje su nudile aktivnosti koje potiču zanimanja budućnosti.