japanci tvrde

'U naše voki-tokije u proizvodnji nije mogao biti stavljen eksploziv'

19.09.2024 u 12:23

Bionic
Reading

Japanski proizvođač voki-tokija koji su u srijedu u Libanonu eksplodirali pri čemu je poginulo 20 ljudi a ranjene su stotine rekao je da nije moguće da su u njihove uređaje stavljeni eksplozivi tijekom proizvodnje

"Ne postoji način da se bomba integrira u naš uređaj tijekom proizvodnje. Proces je visoko automatiziran i brz pa nema vremena za takve stvari", rekao je za Reuters Yoshiki Enomoto, direktor ICOM-a, tvrtke sa sjedištem u Osaki.

Detonacija voki-tokija koje je koristio Hezbolah u srijedu u predgrađima Bejruta i dolini Bekaa uslijedila je nakon niza eksplozija pejdžera u utorak u kojima je poginulo najmanje 12 ljudi, uključujući dvoje djece, i ozlijeđeno 3000.

ICOM kaže da je prije desetak godina zaustavio proizvodnju modela voki-tokija koji su korišteni za eksplozije, a većina onih koji se nalaze na tržištu su krivotvorine.

"Ako se pokaže da se radi o krivotvorinama, onda ćemo morati istražiti kako je netko napravio bombu koja izgleda kao naš proizvod. A ako se radi o originalu, morat ćemo pratiti trag distribucije kako bismo otkrili kako je tamo završila", pojasnio je Enomoto.

Izrael zasad nije komentirao sofisticirane napade usmjerene na komunikacijske uređaje koje koriste operativci Hezbolaha, za koje više sigurnosnih izvora tvrdi da ih je izvela njegova obavještajna agencija Mossad.

  • +3
U novom napadu u Libanonu eksplodirali voki tokiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia