LOVA DO KROVA

U ovim zemljama najbrže raste broj novih milijunaša, daleko su od nas

20.09.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Investicijska banka UBS u aktualnom izvješću o globalnom bogatstvu procijenila je koje zemlje imaju najpogodnije uvjete za rast broja osoba čije bogatstvo prelazi milijun dolara

Na temelju istraživanja UBS-a o kretanju bogatstva diljem svijeta, Visualcapitalist.com je objavio tablicu od 12 zemalja za koje se očekuje da će se broj milijunaša u njima povećati za više od 20 posto od 2023. do 2028. godine.

Većinom je riječ o zemljama koje spadaju u skupinu tržišta u nastajanju (emerging markets).

Sve brojke potječu iz Globalnog izvješća UBS-a o bogatstvu za 2024., a ono pokriva 56 zemalja i temelji se na broju dolarskih milijunaša.

Vodeći na ovoj ljestvici je Tajvan, a UBS očekuje da će se broj milijunaša u njemu u pet godina povećati za 47 posto - na više od milijun.

Iako se očekuje da će organski rast biti značajan faktor u povećanju broja bogataša prvenstveno zbog tajvanske moćne industrije mikročipova, analitičari očekuju da će glavni dio ovog povećanja doći zbog useljavanja bogatih stranaca.

Na drugom mjestu je Turska, s predviđenim povećanjem broja milijunaša od 43 posto do 2028. To bi moglo biti zbog raznih razloga, uključujući rastući tehnološki sektor u zemlji. Prema Svjetskom gospodarskom forumu, Turska je domaćin šest jednoroga (Peak Games, Getir, Dream Games, Hepsiburada, Trendyol i Insider).

Među onima s brzorastućim brojem milijunaša samo su tri razvijene zemlje. Na petom mjestu je Japan s predviđenim skokom broja milijunaša za 28 posto, a na listi su još Izrael (26 posto) i Švedska (22 posto).

Od 56 zemalja iz UBS-ovog izvješća, u dvije se očekuje smanjenje broja milijunaša. Najveći odljev milijunaša prognozira se za Veliku Britaniju, u kojoj bi se do kraja 2028. godine broj milijunaša trebao smanjiti za 17 posto.

Ove projekcije poklapaju se s nedavnim podacima tvrtke Henley & Partners, a ona procjenjuje da će gotovo 10.000 milijunaša napustiti Veliku Britaniju 2024.

Duga zemlja s negativnim trendom je Nizozemska, u kojoj bi se broj bogatih pojedinaca trebao smanjiti za četiri posto.