uz veću nezaposlenost

U prvom kvartalu pod Mileijem Argentina ušla u recesiju

25.06.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Argentina je u prvom tromjesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uvjetima politike striktne štednje koje je uveo predsjednik Javier Milei

Argentinski bruto domaći proizvod smanjio se i u razdoblju od siječnja do ožujka, i to za 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je statistički ured u utorak.

Pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom označava tehničku recesiju.

Na godišnjoj razini gospodarska aktivnost smanjila se za 5,1 posto, pokazuju podaci INDEC-a.

Tromjesečje na početku godine predstavlja prvo puno razdoblje pod Mileijem koji je preuzeo dužnost u prosincu, najavljujući oštro smanjenje potrošnje kako bi se uravnotežio proračun.

Novi argentinski predsjednik tvrdi da treba uvesti reda u državne financije, nakon višegodišnjeg proračunskog manjka i problema s povratom duga. Njegov fokus na proračunski višak naišao je na dobru reakciju financijskih tržišta, koja se očitovala u višim cijenama dionica i obveznica. Gospodarstvo je pak pretrpjelo težak udarac, a siromaštvo i beskućništvo zahvatili su još šire slojeve građana.

Osobna potrošnja smanjila se u prvom tromjesečju za 6,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja pala je za pet posto, pokazuju podaci. Uvoz je potonuo za 20,1 posto, dok je izvoz poskočio za 26,1 posto.

Potrošnju građana potopile su troznamenkasta inflacija i recesija, naškodivši prodaji proizvoda poput govedine. Skresana državna potrošnja zaustavila je istodobno državne infrastrukturne projekte i ugasila radna mjesta u sektorima poput građevinarstvo.

Podaci statističkog ureda pokazuju da je stopa nezaposlenosti u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 7,7 posto, s 5,7 posto na kraju prošle godine, uz otprilike 300 tisuća više nezaposlenih.

sve osim nogometa

Učitavanje...