ULOŽIT ĆE MILIJARDE

Velesila preokreće val pesimizma, trendovi iznad očekivanja: 'Nastoje podržati rast'

21.10.2024 u 08:26

Bionic
Reading

Unatoč gospodarskom rastu od 4,6 posto u trećem tromjesečju ove godine, Kineska narodna banka uložit će još 112,6 milijardi dolara kako bi nastavila trenutne trendove, unatoč otegotnim okolnostima na tržištu

Kineski statistički ured objavio je podatke o gospodarskom rastu u trećem tromjesečju ove godine. Iako je BDP u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 4,6 posto, što je za 0,1 posto više od ranijih procjena, riječ je o najsporijem rastu u proteklih godinu i pol dana.

Neriješena strukturna slabost

Sheng Laiyun, zamjenik šefa kineskog statističkog ureda, rekao je novinarima da su, unatoč ovim podacima, uvjereni u postizanje službenog cilja rasta BDP-a od oko pet posto u ovoj godini na temelju trenda ekonomske stabilizacije i oporavka zabilježenog u rujnu. Ukupni godišnji rast u prva tri tromjesečja ove godine iznosi 4,8 posto.

Što se tiče godišnje stope rasta BDP-a u rujnu, ona je iznosila 3,2 posto, najviše u posljednja četiri mjeseca. Ekonomisti su ranije procjenjivali da bi rast trebao iznositi svega 2,5 posto. No porast industrijske proizvodnje od 5,4 posto te rekordan pad cijena novih nekretnina od 5,8 posto utjecali su na zabilježeni gospodarski rast.

'Umanjili bismo važnost ključnih ekonomskih pokazatelja u rujnu, koji su bolji od očekivanih, s obzirom na to da strukturna slabost u sektoru nekretnina i kućanstava ostaje uglavnom neriješena', napisala je Betty Wang, vodeća ekonomistica Oxford Economicsa, javlja Business Insider.

Poticaji gospodarstvu

Unatoč pozitivnim pokazateljima, Narodna banka Kine u petak je aktivirala dva programa financiranja vrijedna 112,6 milijardi dolara kako bi ojačala tržište dionica. Guverner te banke najavio je i dodatna smanjenja kamatnih stopa.

Objave središnje banke u petak potaknule su tržišno raspoloženje, pa je kineska referentna vrijednost CSI300 porasla za 3,6 posto. Hongkonški indeks Hang Seng također je zaključio dan s rastom od 3,6 posto. 'Tržište je u režimu 'loše vijesti su dobre vijesti', jer slabi pokazatelji impliciraju više poticaja u budućnosti', naveo je Larry Hu, voditelj kineske ekonomije u Macquarie Groupu.

Kinesko bi gospodarstvo raslo i brže da nema već spomenute nekretninske krize, ali i visoke nezaposlenosti mladih, deflacije te sve slabije potrošnje građana. Službeni Peking, prema riječima ekonomista Rajiva Biswasa, nastoji podržati rast kako bi dočekao 2025. godinu na boljim ekonomskim temeljima.

'Očekujemo da će koordinacija između monetarne i fiskalne politike biti pojačana u sljedećim kvartalima. To bi trebalo ublažiti negativne rizike u gospodarstvu', ustvrdila je Wang iz Oxford Economicsa.