inspirirajuća priča

[VIDEO] Kako su tri fakultetska prijatelja pokrenula biznis vrijedan milijardu dolara prodajući rabljene automobile

05.10.2021 u 20:54

Bionic
Reading

Carro, online platforma za prodaju rabljenih automobila, jedan je od najbrže rastućih startupova u južnoj Aziji. Sredinom ove godine dostigao je status jednoroga vrijednog milijardu eura samo šest godina nakon osnivanja. Iza njega stoje fakultetski prijatelji Aaron Tan, Aditya Lesman i Kelvin Chng

'Pitanje je, sada kada smo dosegli milijardu dolara, kako ćemo doći do 10 milijardi dolara? Kako ćemo doći do 100 milijardi dolara vrijednosti?' rekao je Aaron Tan za američki CNBC.

Ime Carro nastalo je igrom riječi car hero. Riječ je o internetskoj trgovini rabljenim automobilima osmišljenoj za pojednostavljivanje kupovine i prodaje uz pomoć umjetne inteligencije. Osim toga, Carro svojim klijentima osigurava uslugu osiguranja, održavanja i servisiranja.

Startup je pokrenut 2015. i u lipnju ove godine dostigao je milijardu dolara vrijednosti nakon što je prikupio 360 milijuna dolara investicija. Time je pretekao izravne konkurente, poput malezijskog Carsomea i njemačkog Carmudija, na rastućem tržištu trenutno vrijednom, prema pisanju CNBC-ja, 50 milijardi dolara.

Poduzetnička priča 36-godišnjeg Tana započela je kad je imao samo 13 godina. Odrastajući u Singapuru, kao tinejdžer zarađivao je džeparac ​​izradom i prodajom web stranica.

Kasnije, radeći u fondovima rizičnog kapitala u SAD-u, ukazala mu se prilika spojiti poslovno umijeće sa svojom istinskom strašću - trgovanjem automobilima. Dok je tržište preprodaje automobila u Americi cvjetalo, u jugoistočnoj Aziji vladalo je mrtvilo. Bilo je nekoliko većih posrednika koji su više otežavali nego pomagali kupcima i prodavateljima.

Tan se vratio u Singapur s misijom da to promijeni. Udružio se s kolegama informatičarima sa Sveučilišta Carnegie Mellon kako bi izradili algoritam koji će promijeniti stvari.

Pokazalo se da pogodili trenutak. U regiji s velikom i rastućom digitalno osviještenom srednjom klasom potrošači su se sve više okretali jeftinijim rabljenim modelima automobila.

'Proširenje srednje klase u jugoistočnoj Aziji u kombinaciji s niskom stopom vlasništva nad automobilima bili su glavni čimbenici rasta prodaje novih automobila, a na kraju se to pretočilo na tržište rabljenih vozila', objasnio je za CNBC Justinas Liuima, viši istraživački konzultant u Euromonitoru.

Carro je iskoristio tu potražnju, uvevši internetsku ponudu rabljenih vozila za pojedinačne kupce i veletrgovce diljem Indonezije, Tajlanda i Malezije. Tome je dodao usluge poput zajmova, osiguranja i servisiranja automobila.

Inspiriran streaming divovima Netflixom i Spotifyem, Carro je 2019. pokrenuo prvu singapursku uslugu pretplate na automobile, dopuštajući korisnicima da unajmljuju vozilo uz mjesečnu naknadu, uključujući porez, jamstvo i održavanje.

Izbijanjem pandemije koronavirusa poslovanje tvrtke snažno je poraslo. Zabrinutost zbog higijene i osobne sigurnosti odvratila je ljude od javnog prijevoza, a zbog zatvorenih granica i globalne nestašice čipova, što je snažno pogodilo automobilsku industriju, prodaja polovnih vozila je eksplodirala.

Izvor: tportal.hr / Autor: CNBC

Među raznim projektima koje je pokrenula tvrtka bio je i Showroom Anywhere, beskontaktni koncept koji je potencijalnim kupcima omogućio pregled i testiranje automobila bez izravne ljudske interakcije. Umjesto toga kupci mogu pristupiti vozilu na javnom parkiralištu pomoću beskontaktnog unosa QR koda.

U ožujku 2021. Carro je imao 300 milijuna dolara prihoda, što je 2,5 puta više u odnosu na isto razdoblje lani. Šestogodišnji startup već je sada isplativ, tvrde njegovi osnivači.

Tvrtka se priprema za početnu javnu ponudu (IPO), a plan im je u sljedećih 18 do 24 mjeseca izaći na burzu u SAD-u.