SVE VIŠE PRESUDA

Vlada nije održala obećanje: Bake i djedovi i dalje plaćaju alimentaciju za unuke

04.06.2024 u 16:36

Bionic
Reading

Novi Zakon o privremenom uzdržavanju trebao je, prema obećanju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, već zaživjeti. Međutim, još se uvijek čeka konačni prijedlog zakonskih izmjena.

Da bake i djedovi od proljeća ove godine više neće morati plaćati alimentaciju za unuke, još lani su potvrdili iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Međutim, novi Zakon o privremenom uzdržavanju još uvijek nije donesen. Javno savjetovanje o zakonskim izmjenama održano je uoči parlamentarnih izbora. Vlada bi trebala razmotriti izrečene primjedbe, poslati u savjetovanje konačni nacrt, nakon čega bi zakon išao u saborsku proceduru. Sve bi to moglo potrajati do kraja godine, a za to vrijeme sve je više baka i djedova koji plaćaju alimentaciju za unuke, piše Mirovina.hr.

– Svi koji imaju sudsku presudu plaćaju i dalje alimentaciju za unuke. Socijalni radnici i odvjetnici čak i ubrzano rade na tome pa je i novih presuda u posljednje vrijeme sve više. Dakle, stanje je pogoršano i trenutno imamo oko 150 takvih presuda, uz one koji su se nagodili. Primamo puno poziva ogorčenih umirovljenika. Premda je najavljena izmjena za djedove i bake, kada do nje i dođe, stare presude će ostati, jer se zakon neće primjenjivati retroaktivno. Nije točno da se i te stare presude ne mogu prebaciti na državni alimentacijski fond koji se planira osnovati, kaže za Mirovina.hr SUH-ova čelnica Jasna A. Petrović.

Dakle, djedova i baka više ne bi trebalo biti u toj priči, kako su predstavnici umirovljenika i dogovorili s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Premda se debelo kasni s obećanjima, očekuje da će sve napokon zaživjeti do kraja godine.