NOVA STRATEGIJA

Warren Buffett konačno otkrio misterioznu tvrtku u koju je uložio milijarde

16.05.2024 u 20:30

Bionic
Reading

Kompanija Berkshire Hathaway čuvenog investitora Warrena Buffetta objavila je izvješće o ulaganjima koje konačno otkriva stratešku investiciju mjesecima skrivenu od javnosti

Izvješće o ulaganju tvrtke u prvom tromjesečju, podneseno Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC), pokazalo je da je Berkshire Hathaway stekao gotovo 26 milijuna dionica osiguravajućeg društva Chubb u vrijednosti od 6,7 milijardi dolara.

Buffettova tvrtka zaštitila je svoju poziciju od javnosti dok je stjecala udjel, zahtijevajući 'povjerljivo postupanje' SEC-a u prethodnim podnescima.

Osiguravajuća kuća Chubb, koja posluje u 54 zemlje, dospjela je na naslovnice u ožujku nakon što je osigurala jamstvo predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu za žalbu od gotovo 92 milijuna dolara u tužbi E. Jean Carroll za klevetu.

Buffetta, izvršnog direktora Berkshirea poznatog po svojoj investicijskoj vještini, prati znatan broj ulagača koji oponašaju njegove poteze u sastavljanju portfelja. Udio Berkshire Hathawaya u Chubbu nije iznimka, a dionice osiguravatelja skočile su za više od osam posto u trgovanju nakon objave izvješća.

Ulaganjem u Chubb, Buffett je proširio taj dio svog portfelja, u kojem su već osiguravajuća društva Geico, National Indemnity i General Re.

  • +2
Warren Buffett Izvor: Profimedia / Autor: Paul Morigi / Getty images / Profimedia

Ulaganje u Chubb sastavni je dio investicijske strategije koja počiva na jačanju ulaganja u financijske institucije. Berkshire Hathaway je u posljednjih nekoliko mjeseci udvostručio ulaganja u financijske tvrtke kao što su Ally Financial, American Express i Bank of America, a smanjena su ulaganja u industrijske tvrtke za proizvode široke potrošnje.

U veljači je Berkshire otkrio da su prodali 10 milijuna dionica Applea u zadnjem tromjesečju prošle godine, iako je Apple i dalje najveća investicija kompanije, a također su prodali 80 milijuna dionica HP-ove tvrtke za pisače, smanjivši svoj udjel za 78 posto.