NEKA TAJNA VEZA?

Web stranicu za Todorića izradio je sin Ratka Mačeka

22.09.2017 u 17:20

Bionic
Reading

Nakon mjeseci šutnje Ivica Todorić odlučio je progovoriti. Nije sazvao konferenciju za novinare niti je dao intervju za neku od medijskih kuća. Odlučio je svoju stranu priče ispričati preko osobnog weba. Za izradu internet stranice angažirao zagrebačku tvrtku Equuleus u vlasništvu Dina Mačeka. Riječ je o sinu Ratka Mačeka, bivšeg dugogodišnjeg glasnogovornika HDZ-a dok je stranku vodio Ivo Sanader

Maček mlađi potvrdio je za tportal kako je izradio web stranicu za Todorića.

'Da, angažirali su nas za izradu stranice. Ne poznam osobno Todorića. Dobili smo posao preko jedne agencije iz Splita. Nebitno je kako se ona zove. Sve na sajtu osobno piše Todorić. Više nemamo nikakve veze sa stranicom. Iza weba sad osobno stoji Todorić. Naš posao je gotov', rekao je Maček.

Na naše pitanje je li s tim projektom bio povezan i njegov otac, Maček mlađi je odgovorio kako on nema veze s tim.

Tvrtku Equuleus (latinski 'ždrijebe) Dino Maček je osnovao prije četiri godine. Do sad jedinu zaradu od 8700 kuna imao je 2014. dok je preostale godine poslovao s gubitkom. Lani je imao 76.700 kuna prihoda, a nakon oporezivanja završio je u minusu 74.300 kuna.

Njegov otac Ratko Maček bio je glasnogovornik HDZ-a od 2002. do 2007. godine. Nakon pobjede HDZ-ovaca na parlamentarnim izborima 2003. Ivo Sanader ga je imenovao predstojnikom Ureda za odnose s javnošću, tj. glasnogovornikom Vlade.

HDZ je pobijedio i na izborima 2007. godine, ali je Maček nakon kampanje odstupio s dužnosti glasnogovornika uslijed, tvrdio će kasnije pred sudom, otežane komunikacije sa Sanaderom. 

Sa srednjoškolskim kolegom Miroslavom Kovačićem osnovao je poduzeće MPR Strateško komuniciranje. Na vrhuncu slave - odnosno, u doba Sanaderove vladavine –  Maček je bio prigrabio najveće klijente u državi, od duhanske industrije do brodogradnje i od IT-ja do turizma. Tad je dobio neslužbenu titulu PR gurua.

Nakon izbijanja afere Fimi media poslovi su naglo stali. Kovačić i Maček razišli su se 2012. godine.

Je li Ivica Todorić angažirao Ratka Mačeka kako bi sprao ljagu sa svog imena? Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto / CROPIX

U aferi Fimi media Maček je označen kao jedan od ključnih aktera isisavanja novca iz državnih tvrtki, uz Ivu Sanadera, Mladena Barišića i HDZ. Županijski sud osudio ga je na godinu dana zatvora uz četiri godine kušnje, presuda je kasnije ukinuta na Vrhovnom sudu, no Maček je bio jedini koji se nije žalio.

Od njegovih brojnih firmi sad je na životu samo Plava jabuka d.o.o. s prošlogodišnjim  prihodom od 161 tisuću kuna i dobiti od 67 tisuća kuna.