trgovci na čekanju

Zanimalo nas je li krenula navala na grijalice za terase kafića. 'Ljudi se boje, nemate nikakve garancije za to što će biti u idućih mjesec-dva'

23.10.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Može se očekivati da će ove godine biti otvoreno puno više zimskih terasa kafića nego prije. Svaka kuna je ugostiteljima bitna u borbi za preživljavanje koronakrize. Neki gradovi, poput Karlovca i Bjelovara, čak su odlučili sufinancirati troškove grijanja terasa lokala i restorana. To bi na ruku trebalo ići trgovcima i proizvođačima vanjskih grijalica, ali oni, barem zasad, ne bilježe povećanje prodaje

Splitska tvrtka Rebus od 2009. bavi se trgovinom specijaliziranih sustava za hlađenje i grijanje terasa. Prije tri godine krenuli su i s proizvodnjom plinskih stolnih grijalica te su jedini domaći proizvođač na tom tržištu.

'Interes je velik, ali prodaja to još uvijek ne prati. Ugostitelji su spremni ulagati, međutim boje se što će biti s mjerama. Razmišljaju o tome hoće li se zatvoriti u svoj prostor i trpjeti troškove ili da investiraju u terasu i nadaju se najboljem. Najveći problem mjera je to što su na 15 dana. Nemate nikakve garancije za to što će biti u narednih mjesec - dva', rekao je za tportal Ivica Čuljak, vlasnik i direktor Rebusa.

Cijene grijalica bez PDV-a kreću se od 500 kuna, koliko koštaju najjeftinije infracrvene, plinske su od 1500 kuna pa naviše dok je početna cijena plinskih stolova, koje proizvodi Rebus, oko 5000 kuna.

'Dosta kafića i restorana, osobito velikih, otprije ima grijalice, tako da je tržište dosta zasićeno. Oni koji to nemaju uglavnom su manji lokali i oni čekaju. Uz to, još uvijek je toplo vrijeme. Ako imate manji kafić od 20-ak kvadrata, a terasa vam je od 70 do 100 kvadrata, ako je opremite grijalicama, što ne traži veliko ulaganje, to dosta znači za posao', ustvrdio je Čuljak.

I on, kao i mnogi poduzetnici, boji se novog lockdowna.

  • +14
Kafići i restorani u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Ako ima zdravog razuma, to se neće dogoditi! A ako ide zatvaranje, onda treba zatvoriti sve velike trgovine. U svakoj je više ljudi nego u kafićima. Neka bude svima jednako, a ne ljude koji su uložili godine i novac pustiti da propadnu', mišljenja je Čuljak.

I u osječkoj Ugoopremi, također specijaliziranoj za rad s ugostiteljima, potvrđuju kako još uvijek nema navale na grijalice za terase.

'Očekujemo veću potražnju od sredine studenog. Ljudi su oprezni i svi čekaju daljnji razvoj situacije s epidemijom koronavirusa. Nama je promet u odnosu na prošlu godinu u nekim segmentima pao i za 50 posto. Najpogubnije bi bilo potpuno zatvaranje', rekli su nam iz Ugoopreme.