uskoro svjetski kup

Zrinko Miličić i Saša Višak - državni prvaci u oranju

29.09.2024 u 20:04

Bionic
Reading

Najbolji na jubilarnom 20. Državnom natjecanju u oranju održanom u Velikoj Gorici su Zrinko Miličić i Saša Višak, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) te najavili da će Hrvatska 2026. biti domaćin Svjetskog natjecanja u oranju.

Natjecanje se održalo na fakultetskim parcelama u Velikoj Gorici u subotu, a povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Gradom Velika Gorica, HUONO i BC Institutom d.d.

"Zadovoljstvo mi je vidjeti kako oranje sve više interesira mlade generacije i kako se s njima mijenja i naša poljoprivreda", rekao je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak te dodao da će Vlada uvijek davati podršku i sredstva kroz programe za poljoprivredu.

"Unatoč klimatskim nepogodama, nastojimo nadoknaditi poljoprivrednicima gubitke i podupirati njihov daljnji rad. Nastavi ćemo tako i u budućnosti, a podržavat ćemo i ovakva natjecanja koja promiču poljoprivredu i ruralni razvoj“, naglasio je Majdak. 

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u  kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Prvo mjesto u premetnjacima osvojio je Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije. Drugi je bio Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treći Mijo Samardžija iz Požeško-slavonske županije.

U ravnjacima najbolji je bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, drugo mjesto osvojio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a treće Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije. Davida Alksa je i najmlađi natjecatelj s tek navršenih 18 godina, a Saši Višku je ovo peta pobjeda na državnim natjecanjima.

Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj, a Majdak je najavio da će Hrvatska po drugi puta biti domaćin Svjetskog natjecanja u rujnu 2026. u Osijeku.

"To natjecanje simbolizira ne samo našu dugu tradiciju, već i našu ljubav i poštovanje prema zemlji koja nas sve hrani i spaja. Svaki od vas, svojim trudom i vještinom, pokazuje kako rad na zemlji zahtjeva srce, predanost i znanje. Vi ste pravi čuvari ove plemenite vještine i našeg poljoprivrednog nasljeđa“, naglasila je predsjednica HUONO-a Morana Tomičić na susretu na kojem se, unatoč kišnom vremenu, okupio velik broj sudionika i navijača, a među nazočnima bio je i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivica Kisić.