CASA MARIA LUIGIA U MODENI

Massimo Bottura osvojio je tri Michelinove zvjezdice, svojim hotelom kreće u nove visine

19.02.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Što se dogodi kad jedan od najpoznatijih chefova svijeta odluči otvoriti ladanjsku gostionicu? U slučaju Massima Botture, chefa slavne Osterije Francescane u Modeni (tri Michelinove zvjezdice, klub Best of the Best liste The World's 50 Best Restaurants), rezultat je Casa Maria Luigia ili kako bi rekao svaki smrtnik – razigrano savršenstvo.

Premda bi netko mogao pomislili da se Bottura zadovoljio svojim vrhunskim postignućima i da je vrijeme za odmor na kulinarskim lovorikama, taj je talijanski chef sve samo ne predvidljiv. Naime, tijekom pandemije, on i njegova supruga Lara Gilmore osmislili su fantastičan hotel s 12 soba, smješten u ladanjskoj vili na periferiji povijesne Modene u srcu regije Emilia-Romagna.

Casa Maria Luigia je obnovljena vila iz 18. stoljeća okružena čarobnim privatnim vrtovima. Dok prolazi kroz ulazna vrata, namjernik se osjeća kao da stiže u ladanjski dom nekih vrlo sofisticiranih prijatelja koji su također i vrlo zabavni ljudi. Prostor vile ukrašen je nevjerojatnom kolekcijom provokativne suvremene umjetnosti - Tracey Emin na recepciji, Ai Weiwei u salonu, Damien Hirst u sali za doručak… Ukratko, Casa Maria Luigia prkosi konvencijama na isti način kao i Botturina kuhinja.

Unatoč luksuzu, ovo mjesto 'samo za odrasle' daleko je od uštogljenosti. Osoblje je odjeveno u jakne citrusne boje s natpisom 'ciao' i Gucci tenisice s uzorkom ružičastih jagoda. Od potpuno opremljene otvorene kuhinje, preko koktel salona za miješanje vlastitih koktela do glazbene sobe pune albuma (Bottura je veliki poklonik jazza), Casa Maria Luigia nudi iznenađenja u svakom svome kutku.

S dekorom koji miješa vrhunski vintage i suvremeni namještaj, Casa Maria Luigia odiše jednostavnom elegancijom koja je šarmantna bez imalo napora. Svaka od 12 soba za goste ispunjena je umjetničkim djelima i svaka ima posebnu osobnost i estetiku. Sve su sobe raskošno dimenzionirane, s otvorenim prostorima za sjedenje i spavanje. Kupaonice imaju ručno izrađene keramičke pločice, tuš kabine, samostojeće kade, a proizvode za kupanje potpisuje luksuzna tvrtka Ortigia. Penthouse apartman ima i vlastiti balkon i mramornu kupaonicu te dodatni krevet za goste u tornju vile.

Osim u vili, Bottura i Gilmore nude još jedan smještajni dragulj, nazvan Luigina, udaljen samo nekoliko minuta hoda. Radi se o suvremenom šik bungalovu s tri spavaće sobe i četiri kupaonice, potpuno opremljenom kuhinjom, dnevnim boravkom te privatnim bazenom. Mjesto je savršeno za zajednički smještaj manje skupine, a gostima Luigine dostupne su i dodatne usluge, uključujući i privatne tečajeve kuhanja.

Budući se radi o slavnome chefu, naravno da je tu hrana u prvome planu. Gosta u sobi, ispod staklene kupole, dočekuje komad odležanog Parmigiana Reggiana i boca rashlađenog lokalnog vina lambrusco. Svaka soba opremljena je aparatom za espresso (ipak smo u Italiji) i minibarom s izborom bezalkoholnih pića San Pellegrino.

Kuhinju u hotelu vodi chefica Jessica Rosval, koja je prethodno sedam godina radila u Osteriji Francescani. Ona predvodi kulinarsku ekipu koja poslužuje raskošan doručak u Carriage Houseu, s tradicionalnim emilijanskim specijalitetima, spravljenim u peći na drva, a koji uključuju kobasicu cotechino kuhanu pod pepelom i focacciu, kao i gnocco fritto s ricottom i mortadelom te domaće džemove i med.

  • +9
Casa Maria Luigia Hotel Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo

Kuhinja u glavnoj kući otvorena je svaki dan od 6 do ponoći, tako da se gosti i u pidžamama mogu otputiti do hladnjaka opskrbljenog raskošnim izborom salata i sitnih zalogaja. Na kuhinjskom su stolu dostupni svježe pečeni kruh, grisini, balzamski ocat i ekstra djevičansko maslinovo ulje s potpisom Botturaine Ville Manodori, a posjetitelji se mogu poslužiti i hladnim pićem ili šalicom espressa ili čaja.

Za istinski kulinarski doživljaj gosti mogu rezervirati mjesto u restoranu Francescana, također smještenome u vili, i počastiti se sezonskim degustacijskim menijem od devet sljedova (obično u trajanju od tri sata i više), s naglaskom na neka od najpoznatijih jela iz Botturina paradnog restorana. Večera je također dostupna i javnosti, s tim da gosti hotela imaju prednost pri rezervaciji. U ponudi restorana je i nedjeljni doručak Take it Easy, koji uključuje degustacijski meni s više sljedova uz živu glazbu.

Posjed Casa Maria Luigia, nalik parku, nudi vijugave staze koje vode do povrtnjaka, teniskog igrališta i vanjskog bazena. Postoji i Playground koji je kombinacija fitness centra i galerije, s opremom za teretanu koja prozračni prostor dijeli s Botturinom zbirkom umjetnina i automobila.

Osoblje hotela gostima pomaže organizirati posjete obližnjim proizvođačima balzamskog octa i Parmigiana Reggiana, obilaske vinograda i tečajeve spravljanja tjestenine. Također mogu organizirati i privatne vođene obilaske obližnjih gradova, uključujući Modenu, Bolognu, Parmu i Firencu. Fantastične jednodnevne ture predstavljaju i posjeti slavnim tvornicama u talijanskoj dolini automobila - Maserati, Lamborghini, Ferrari, Pagani i Ducati.

Cijena noćenja? Od 500 eura.