svečana, posljednja izvedba

55 godina umjetničkog djelovanja Zlatka Viteza

21.05.2024 u 18:30

Bionic
Reading

U četvrtak 23. svibnja Zlatko Vitez će povodom 55 godina umjetničkog djelovanja u Histrionskom domu (Ilica 90) održati svečanu, posljednju izvedbu svog kabareta 'ARSEN+VITEZ iliti Što je glumac bez slobode', kojim odaje počast svom prijatelju Arsenu Dediću i desetljećima koja su proveli zajedno u druženju i stvaranju kazališta.

Riječ je o zaista iznimnom kazališnom doživljaju u kojem Zlatko Vitez kroz pjesmu, recitacije i mnoštvo anegdota i prisjećanja oslikava jedno posebno prijateljstvo, a ujedno kroz svoje bogato iskustvo približava publici više od pola stoljeća svih posebnosti života u kazalištu, stojiu najavi.

Iz kritika:

Ne ponavljajući se, u složenome je kabaretnom mediju Vitez pronašao neke nove izazove i smjernice, ali vrhunska je izvedba i atmosfera vitezovskih katarzičnih predstava ostala. Zlatko Vitez nesebično – što je karakteristika velikih umjetnika, večer je posvetio velikome Arsenu. Narativ je slijedio Arsenovu umjetničku i životnu karijeru u kojoj se umjetnički često doticao i prožimao s Histrionima. U maniri najboljih kabareta, Zlatko Vitez vodio je priču o Histrionima i Arsenu, uz izvrsnu i preciznu komunikaciju s Oliverom Beloševićem. (…) Publika je u potpunoj tišini, posvećeno, ušla u umjetnost, intimnu izvedbu koja je donosila jedno vrijeme kojemu smo svjedočili i koje je rezultiralo moćnim kazališnim predstavama u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Rijetko bi koji glumac danas u Hrvatskoj mogao postići takvu atmosferu i tako visoki umjetnički doseg..                                    

Vesna M. Muhoberac, Kazaliste.hr

Vitez je vrlo energično, u svom stilu, gromkom glasom dokazao da je još uvijek jedan od najboljih, ako ne i trenutno najbolji kazivatelj poezije u Hrvatskoj, ali i jedan od apsolutno najboljih izvođača pjesama kajkavskog štiha. 

Denis Derk, 'Večernji List'

Vitez jednakim žarom priča o „nestanku“  Arsenovog dvogodišnjeg sina Matije na probi Domagojade kao i o vlastitom političkom angažmanu pri zaštiti glumačkih prava. Kormilareći vremeplovom kroz predstave za koje je Arsen Dedić pisao glazbu, Vitez ne zaboravlja ni imena ljudi koji su im pomagali ili odmagali ni političke okolnosti u kojima su obojica živjeli i stvarali. Recitacije, otpjevane pjesme i duhoviti citati oblikovali su predstavu punu simpatije i uvažavanja.

Olga Vujović, Kritikaz.com