ZAVRŠENA SANACIJA

Arheološki muzej obnovljen za 2 milijuna eura; Tomašević: Dvije trećine troška plaćene su od osiguranja

16.07.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Više od četiri godine nakon zagrebačkog potresa, obnove stalnog postava i završene sanacije Arheološki muzej u Zagrebu otvoren je u cijelosti, a u idućem razdoblju očekuje i obnovu ulične fasade, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Ivan Radman-Livaja, ravnatelj Arheološkog muzeja prisjetio se da u proljeće 2020. godine nisu imali previše razloga za optimizam te da su se u prvim tjednima i mjesecima bavili evakuacijom fundusa i hitnom sanacijom.

"Sreća u nesreći bila je da smo imali policu osiguranja protiv potresa te smo odmah imali sredstva za početak obnove, a dobivali smo i donacije", dodao je.

Po njegovim riječima, obnova se provodila u nekoliko faza po etažama zgrade te su sukladno tome dijelovi muzeja postupno dovođeni u funkciju, a zadnjih građevinski radovi bili su gotovi u travnju ove godine.

"Arheološki muzej je u konačnici za sanaciju koristio sredstva police osiguranja u iznosu, 1.3 milijuna eura, Fonda solidarnosti 513 tisuća eura i donacije INA-e i američkih Hrvata te više desetaka zaljubljenika u baštinu i kulturu", napomenuo je.

Ukupna vrijednost radova bila je oko dva milijuna eura, a osim sanacije radilo se na restauraciji oštećenih spomenika i predmeta - šteta je bila zabilježena na 178 muzejskih artefakata, od kojih 109 zahtijevalo vrlo složene konzervatorske i restauratorske zahvate.

Aktualni postav označava vraćanje na postavke koji je u trenutku potresa bio recentan, uz preinake da se poboljša protupotresna zaštita.

Ravnatelj je najavio da u sljedećoj fazi slijedi obnova uličnog pročelja Muzeja, koju financira Grad Zagreb u iznosu tri milijuna eura, a da bi opet opet zasjao u svom svojem sjaju i mogao izložiti sve svoje zbirke napravljen je idejni projekt novog stalnog postava te energetske učinkovitosti, a planira se i novi postav lapidarija.

Najveći dio obnove muzeja realizirat će se zaključno sa 2026.

  • +9
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec na otvorenju Arheološkog muzeja nakon obnove Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak rekao je da je potres uz mnoge nevolje donio i mogućnost nove obnove, pa su, kao u ovom slučaju, muzeji koji su često smješteni u građevinama koje su pod nekim oblikom zaštite i kulturno dobro dobili mogućnost da ih se obnovi.

Najavio je da se do kraja godine očekuje otvaranje Hrvatskog školskog muzeja, a u rujnu će se predstaviti i novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

"Najveći dio obnove zagrebačkih muzeja bit će realiziran zaključno sa 2026. i tada će mapa hrvatskih muzeja u Zagrebu biti kompletirana na najbolji mogući način", istaknuo je.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je Arheološki muzej u Zagrebu jedna od muzejskih perjanica Grada i Hrvatske i puno znači kada može otvoriti svoja vrata.

"U tom muzeju nije bila tolika šteta na zgradi koliko na samom fundusu, a velika većina došla je od police osiguranja što je pohvalno za muzej jer je omogućilo bržu sanaciju", ustvrdio je.

Građani mogu razgledati postav obnovljenog muzeja od 17. srpnja, a ondje je do kraja kolovoza otvorena i izložba "Citius, Altius, Fortius – Communiter Antičke i moderne Olimpijske igre". Ovaj petak i subotu ulaz je besplatan.