SMRT CLUBBINGA

Berlinski techno klubovi propadaju: Uništava ih skup najam, ali i mladi koji više ne partijaju

03.10.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Od 2018., kad je Njemačka upisala berlinski techno na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, klupski život Berlina stubokom se promijenio. Dio klubova procvjetao je nakon oporavka od pandemije, no visoka inflacija, rastuće stanarine i pad broja turista doveli su do fenomena koji Berlinci nazivaju 'Klubsterben' - smrt klupske scene

Jedan od prvih plesnih klubova elektroničke glazbe u Berlinu, legendarni Watergate, zatvorit će se 31. prosinca, a godinu dana nakon toga, 2025., s radom prestaje i klub Wilde Renate. Dok je prvom klubu presudila slabija posjećenost, drugi se nije uspio dogovoriti s vlasnicima oko rastuće cijene najma, prenosi Deutsche Welle.

'Dani u kojima je Berlin bio preplavljen posjetiteljima klubova su prošli. Barem za sada. Scena se bori za opstanak. Događa se promjena u dinamici noćnog života sljedeće generacije klubova i pomak u važnosti klupske kulture općenito', napisali su vlasnici Watergatea u objavi na Instagramu.

'Zbog općih ekonomskih uvjeta klubovi bi mogli nestati na sličan način na koji nestaju tradicionalni berlinski kiosci na uglovima ulica (Kneipe)', kaže Ulrich Wombacher, suosnivač Watergatea, za Berliner Zeitung.

Prema Udruženju hotela i restorana u Berlinu, nekada je bilo oko 20.000 Kneipea, a sada ih je ostalo samo oko 500. Do takvog su stanja dovele vrtoglave najamnine ili raskidi ugovora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: sgruntie

Iz kluba Wilde Renate kažu da je za propast tog kluba odgovoran ozloglašeni berlinski građevinski poduzetnik Gijora Padovicz jer je kupio velik broj zgrada u središtu grada. Unatoč intenzivnim naporima da se pronađe rješenje za produženje ugovora, nije pristao na prijedloge kluba.

Padovicz je, kažu iz Watergatea, u neku ruku utjecao i na njihovu propast. On je vlasnik zgrade u kojoj se nalazi i Watergate, kao i velikog broja stambenih blokova u centru Berlina. Nakon što je krajem 2010-ih udvostručio najamninu, vlasnici Watergatea nisu željeli dizati cijene i od tada su u financijskoj krizi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Zac Alsop

Priče o smrti klubova u Berlinu nisu novost. Svjetski poznati techno klub Berghain bio je pred zatvaranjem 2022. godine, ali i dalje opstaje. Za sada.

Drugi klubovi, poput Griessmühlea, postindustrijskog plesnog kompleksa na kanalu u Neuköllnu, iseljeni su 2019., ali su kasnije ponovno otvoreni kao RSO u bivšoj tvornici u udaljenom, ali brzo razvijajućem Schönweideu.