premijera

Dječje kazalište Dubrava otvara sezonu predstavom 'Kroz trnoružičaste naočale'

16.09.2024 u 23:51

Bionic
Reading

Dječje kazalište Dubrava u suradnji s Empiria teatrom novu sezonu započinje predstavom 'Kroz trnoružičaste naočale', autorskim projektom redateljice Nike Bokić i glumica Dorotee Ilečić Sever i Lidije Penić-Grgaš, koje su se inspirirale bajkama o Trnoružici, obradivši ih na moderan način

Dječje kazalište Dubrava u suradnji s Empiria teatrom novu sezonu započinje predstavom 'Kroz trnoružičaste naočale', autorskim projektom redateljice Nike Bokić i glumica Dorotee Ilečić Sever i Lidije Penić-Grgaš, koje su se inspirirale bajkama o Trnoružici, obradivši ih na moderan način, stoji u najavi.

Kako zapravo ide bajka o Trnoružici? Perrault je zapravo naziva 'ljepoticom iz usnule šume', Trnoružicom su je prozvali tek Braća Grimm, a još kad se upletu različiti crtići i slikovnice, nastane prava pomutnja.

Koliko je kuma bilo na krštenju? Je li kraljević zapravo poljubio princezu? Tko je sve zaspao kad se ubola na vreteno? Odgovore, ne nužno na ta, nego na neka važnija pitanja, potrudit će vam se dati naša glumica. To jest ne nužno ona, nego njena nova, misteriozna kolegica koja je upravo doputovala izdaleka, navodno kočijom.

Polazna točka ovog autorskog projekta jest vježba koju redateljica izvodi sa svojim polaznicima dramskih grupa, a čiji je cilj upoznati djecu s konceptima perspektive i fokalizacije. U nastaloj predstavi dvije izvođačice, ovoga puta ne djeca, već profesionalne glumice, kostimskom rekvizitom i pomacima u tijelu utjelovljuju princezu Ružicu, ali i razne sporedne i još sporednije likove poznate bajke i pričaju je iz njihovih perspektiva. Pritom otvaraju pitanja kao što su: tko je zapravo negativac u Trnoružici, je li prevelik oprez dobar za djecu, treba li princeze baš uvijek spašavati i kako problemi u kraljevskoj obitelji utječu na njene podanike. Možda najvažnije, predstava upućuje na to da pojedini događaj može imati bezbroj različitih interpretacija, ovisno o tome tko govori o njemu.

Režiju predstave potpisuje Nika Bokić, uloge igraju Dorotea Ilečić-Sever i Lidija Penić-Grgaš, za fotografije i dizajn plakata zaslužan je Filip Milković, a scenografiju i kostimografiju osmislio je zajedničkim snagama cijeli autorski tim predstave.

Premijera predstave koja 'gleda kroz trnoružičaste naočale' namijenjene dječjem uzrastu od deset godina i više, ali i svim roditeljima i odraslima, održat će se u Dječjem kazalištu Dubrava u srijedu 18. rujna u 19 sati (ulaz je slobodan), dok je repriza premijere zakazana za 12. listopada, na istom mjestu, s početkom u 18 sati.

Više informacija na https://kazalistedubrava.hr/predstave/raspored-predstava/