NIJE ZA MLAĐE OD 18

U riječkom HNK-u premijerno izvedena opera 'Napudraj joj lice'

18.09.2024 u 22:42

Bionic
Reading

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu je premijerno izvedena komorna opera „Napudraj joj lice“ Thomasa Adesa, koja se bavi seksualnom skandalom britanske aristokratkinje Margaret Campbell

Ta je opera od praizvedbe 1995. godine postala jedna od najizvođenijih britanskih opera. Opera s libretom Philipa Henshera prepričava život Margaret Campbell, vojvotkinje od Argylla, skandaloznoj fatalnoj ženi nezasitnog seksualnog apetita, obilježen skandalom kad su njene eksplicitne fotografije dospjele u javnost 60-tih godina prošlog stoljeća.

Riječka izvedba, ujedno prva izvedba u Hrvatskoj, nastala je u koprodukciji riječkog HNK-a, Slovenskog komornog glasbenog gledališča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, režirala ju je Eva Hribernik, a dirigirao je Simon Dvoršak.

Orkestar je sastavljen od 16 glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra, a na sceni je nastupilo četvero solista, Sabina Cvilak, nekadašnja članica Bečke državne opere, a danas mariborskog SNG-a, britanski bas Graeme Danby, riječka sopranistica Karla Mazzarolli i tenor Gregor Ravnik.

  • +19
Premijera opere 'Napudraj joj lice' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U predstavi su nastupili i članica riječkog Baleta Ksenija Krutova, te riječki baletani Ali Tabbouch i Andrei Köteles. Scenograf je Jaro Ješe, a kostimografkinja Sandra Dekanić. Dizajner svjetla je Dalibor Fugošić.

Margaret Campbell se rodila 1912, kao jedino dijete škotskog milijunaša i industrijalca. U svojim dvadesetim godinama bila je jedna od najfotografiranijih žena na svijetu te je postala ikonom stila. Brak s vojvodom od Argylla, Ianom Douglasom Campbellom, počeo se urušavati zbog njezinih serijskih nevjera i njegova alkoholizma. Tijekom brakorazvodne parnice vojvoda je kao dokaz njena ponašanja iznio eksplicitne polaroid fotografije koje je pronašao u njenu ormariću, a sve je završilo  njenim konačnim društvenim i financijskim padom. Širile su se glasine da su među njenim ljubavnicima bili i ministri u vladi te holivudske glumačke zvijezde.