'VENERA I MERKUR'

Festival 'Organ vida' otvoren izložbom nizozemske umjetnice Viviane Sassen

29.06.2022 u 21:55

Bionic
Reading

Samostalnom izložbom nizozemske umjetnice Viviane Sassen 'Venera i Merkur' otvoren je u srijedu navečer Međunarodni festival fotografije "Organ vida" u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu

Riječ je o prvoj velikoj izložbi te autorice u Hrvatskoj u čijem su fokusu 'neispričane priče francuskoga dvorca Versaillesa', rekla je kustosica Vesna Meštrić.

Viviane Sassen šest mjeseci imala je pristup dvorcu, gdje je zaronila u arhive i upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila nove fotografije i kolaže.

Fotografije fragmenata skulptura kao i fotografije iz privatne korespondencije kraljice Marie-Antoinette aludiraju na neispričane priče Versaillesa, istaknula je Meštrić.

Privučena mramornim kipovima u palači, Sassen je stvorila hibridne forme koje se poigravaju pojmovima seksualnosti i roda, a kako bi utjelovila ove priče, umjetnica je radila sa skupinom mladih žena koje su odrasle u blizini palače, rekla je kustosica Barbara Gregov.

  • +4
Otvorenje festivala 'Organ vida' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ti se modeli, naglasila je, pojavljuju i nestaju u gomili slika koje miješaju starinsko s modernim i stvarno s lažnim.

Otvorenju izložbe u MSU nazočila je i autorica Viviane Sassen, koja se zahvalila na velikom odzivu uzvanika te nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj Hendrik Jan Voskamp.

Nizozemska umjetnica Vivianne Sassen živi u Amsterdamu i radi u svijetu mode i likovne umjetnosti. Poznata je po uporabi geometrijskih oblika i jarkih boja, apstraktnom, gotovo nadrealnom prikazu ljudskog tijela te kombiniranju dokumentarne i inscenirane fotografije, a za svoj rad primila je niz nagrada.

Glavna izložba 12. Organa vida 'No Tears Left to Cry'

Poslije otvaranja izložbe u MSU otvarena je i glavna izložba 12. Organa vida 'No Tears Left to Cry' s radovima deset finalista: Marin Håskjold, Mare Jenny, Naomi Moonlion, Yosi Negrín, Sare Pukanić, Ezre Šimek, Nilsa Steltea, Ane Vallejo, Filipa Vesta i Nicole Marije Winkler.

Radovi finalista, istaknula je Barbara Gregov, bave se prevladavajućim negativnim osjećajima poput tjeskobe ili apatije, a predstavljaju i afektivne alternative, istražuju i zamišljaju drukčije emotivne dimenzije utopije, distopije, imaginacije i fantazije.

Kustosi izložbe su Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene.

Osim izložbi u MSU, festival u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) predstavlja samostalnu izložbu umjetnika Thomasa Cap De Villea INTERLOPE i skupnu izložbu Osjetljive točke u Galeriji Nova na kojoj izlažu Julie Favreau, Margaret Haines, Katarzyna Perlak i Fette Sans.