POTPORE MINISTARSTVA KULTURE

Financiraju se književni nobelovci, a ne pape

06.04.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture RH, koje vodi Andrea Zlatar Violić, objavilo je na svojim internetskim stranicama rezultate natječaja za potporu izdavanja knjiga, ali i popis onih kojima su novčana sredstva odbijena. O raspodjeli novca odlučivalo je prvenstveno Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo, u kojem sjede Nadežda Čačinović, Neven Jovanović, Dean Duda, Jasna Kovačević i Lara Holbling Matković

Već je više puta u kulturnoj javnosti istaknuto, i to s različitih strana, da bi knjižarska industrija u Hrvatskoj propala da nije potpore države, ponajprije Ministarstva kulture. Zato se uvijek sa zanimanjem čekaju rezultati natječaja za potpore izdavanju knjiga jer ono što bude odlučeno u Runjaninovoj 2 ujedno podrazumijeva i književni program koji će čitateljstvu biti ponuđen u sljedećih godinu dana. Ove godine je Ministarstvo kulture odlučilo na potpore izdavanju knjiga izdvojiti 6,6 milijuna kuna, koji će biti potrošeni na 575 različitih književnih naslova.

O potporama knjizi i nakladništvu odlučivalo je Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo, čiji su članovi/ce Nadežda Čačinovič, Neven Jovanović, Dean Duda, Jasna Kovačević i Lara Holbling Matković. Među nakladničkim kućama, najviše je novca dobila Fraktura, čak 326 tisuća kuna, dok je Školska knjiga na drugom mjestu sa 242 tisuće kuna. Što se poznatijih nakladnika tiče, treba napomenuti da je Alfa dobila oko 123 tisuće kuna potpora za više naslova, Algoritam 165 tisuća, Disput 129 tisuća, Naklada Ljevak i Meandar oko 180 tisuća, a, primjerice, Jesenski i Turk 167 tisuća kuna.

Kada je pak riječ o knjigama koje ćemo zahvaljujući potpori Ministarstva kulture moći čitati, odnosno odobrenim programima, svakako vrijedi prvo izdvojiti prijevod svježeg kineskog književnog nobelovca Mo Yana, koji planira objaviti baš Fraktura. Na hrvatskom bi, dakle, trebao izaći Mo Yanov roman 'Promjena', što će biti prva prilika hrvatske čitateljske publike za upoznavanje s ovim suvremenim literarnim velikanom. Među brojnim zanimljivim naslovima koji su u pripremi vrijedi izdvojiti i drugi roman talentiranog mladog pisca Luke Bekavca 'Viljevo', kojim će ovaj autor pokazati može li nadmašiti odlični prvijenac 'Drenje'.


Među knjigama koje nas čekaju u sljedećih dvanaestak mjeseci su i novi roman Franje Janeša 'Čerupanje feniksa', koji objavljuje Algoritam, među čijim se naslovima koje Ministarstvo podupire nalaze i novi romani Renata Baretića ('Zvonko') i Nade Gašić ('Četiri plamena, led'). Ljubitelje panka i pobune razveselit će i potpora novoj knjizi Damira Avdića, pod naslovom 'Trauma nije post'.

Disput se pak može pohvaliti kako će objaviti sigurno jednu od kontroverznijih knjiga sezone, a to su 'Memoari' njemačkog nacističkog generala Glaisea von Horstenaua, koji je tijekom Drugog svjetskog rata boravio u Zagrebu. S druge strane, tu je i prijevod važnog djela Hannah Arendt 'Što je politika?', a među zanimljivim publicističkim i teorijskim naslovima se mogu naći i knjiga Franka Westermana 'Mendeljejev pothvat. Lipicanci' (Durieux), 'Vlast i politika' Maxa Webera (Jesenski i Turk), 'Priroda i drugi tekstovi' Ralpha Walda Emersona (Litteris), 'Kinematografija u NDH' Daniela Rafaelića (Naklada Ljevak), 'Tisuću platoa' Deleuzea i Guatarrija (Sandorf) te brojni drugi naslovi.

Što se tiče onih koji su na natječaju Ministarstva kulture odbijeni, riječ je o popisu koji se proteže na 37 stranica (dok odobrenih potpora ima za 27). Poznatih imena ima i tu, među njima je akademik Ivan Aralica, za čija se sabrana djela tražio novac. Državni novac nije odobren ni hrvatskim prijevodima knjiga dvojice bivših papa, pokojnog Ivana Pavla II i umirovljenog Benedikta XVI.

Ako još netko uopće obraća pažnju, treba napomenuti kako je Društvo hrvatskih književnika (DHK) dobilo potpore u iznosu 62 tisuće kuna, dok je Hrvatsko društvo pisaca (HDP) nagrađeno za svoje programe izdavaštva s malo viših 79 tisuća.

U svakom slučaju, i ove godine u knjižarama možemo očekivati zanimljive knjige, pod uvjetom da knjižara u Hrvatskoj do kraja ove godine uopće bude. No, i to je još jedna zadaća Ministarstva kulture jer je uzaludno financirati objavljivanje knjiga koje nitko nigdje neće moći kupiti.