SVEČANI KONCERT

HNK počastio građane za Dan grada Zagreba

31.05.2016 u 09:18

  • +7

Svečanim koncertom HNK na otvorenome obilježava se Dan grada Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu prvi put se pridružilo proslavi Dana grada Zagreba i to svečanim koncertom koji je u ponedjeljak navečer - uoči Dana grada Zagreba ispred kazališne zgrade izveo ansambl Opere pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, a na programu su bila djela ovosezonskog repertoara

Solisti, orkestar i zbor Opere HNK, uz podršku baletnog ansambla pred brojnim su zainteresiranim građanima izveli niz arija, dueta i izvedbi, uz nezaobilazni finale opere 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana pl. Zajca te završno kolo opere 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca.

Prostor oko HNK bio je zatvoren za promet tako da su Zagrepčani mogli nesmetano odabrati mjesto s kojega će slušati i gledati koncert na jednome od najljepših gradskih trgova i uživati u jedinstvenome glazbeno-scenskom ugođaju. Dio publike, osobito oni najmlađi, smjestio se i na travnjacima u blizini kazališta, a oni malo stariji odabrali su klupe na trgu ili posebnu 'ložu' - ogradu zgrade Rektorata i Pravnoga fakulteta.

Publika je imala prigodu čuti i odlomke djela glazbenih klasika poput odlomaka iz opera 'Figarov pir' Wolfganga Amadeusa Mozarta, 'Evgenij Onjegin' Petra Iljiča Čajkovskog, 'Trubadur', 'Nabucco' i 'Traviata'Giuseppea Verdija, 'Carmen' Georgesa Bizeta, 'La Bohème' Giacoma Puccinija.

Na svečanome koncertu ispred kazališta nastupili su solisti: sopranistice Marija Kuhar Šoša i Mira Vlahović, Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran), tenori Stjepan Franetović, Nikša Radovanović i Tvrtko Stipić, baritoni Ljubomir Puškarić i Siniša Hapač te Ivica Trubić (bas) i Siniša Štork (bas).

Dodatna atrakcija koncerta bili su originalni kostimi i šminka izvođača iz integralnih izvedbi, kao i posebno osvjetljenje kazališne zgrade. Oni koji nisu mogli biti blizu otvorene pozornice mogli su koncert gledati i na video-platnu.

Za intendanticu hrvatske nacionalne kazališne kuće Dubravku Vrgoč iznimna je čast što se HNK mogao uključiti u zagrebačku proslavu i što je prepoznat kao institucija koja u potpunosti pripada ovome gradu i čiji građani čine publiku s kojom se u suradnji stvara repertoar nacionalnoga teatra. Vrgoč je istaknula kako je HNK odlučio napraviti reprezentativan i prestižan koncert u koji će biti uključen i baletni ansambl, te izvesti ono najbolje što ta kazališna kuća može ponuditi zagrebačkoj kulturnoj publici.