DIRLJIVA PRIČA

Kako je ljubav Bračanke i Slovenca uklesana u kamenu nadahnula novi album The Curea

27.09.2024 u 10:48

Bionic
Reading

'Songs of the Lost World', prvi album grupe The Cure nakon 16 godina - a po svemu sudeći i zadnji u karijeri rock velikana - izlazi 1. studenog ove godine. Bend je u četvrtak objavio prvu pjesmu s albuma 'Alone, ali i nešto više detalja o njemu. Nama najzanimljiviji jest onaj da se na omotu ploče nalazi skulptura 'Bagatela' slovenskog kipara Janeza Pirnata Nejašmića, čija je veza s Robertom Smithom, ali i otokom Bračem te Istrom vrlo zanimljiva

Legendarni slovenski kipar Janez Pirnat rođen je u Ljubljani 1932., a preminuo je 2021. u 89. godini života kao Janez Pirnat Nejašmić, nakon što je posljednjih deset godina života proveo u braku s kiparicom Sandrom Nejašmić Pirnat u Postirama na otoku Braču. Autor je gotovo 2000 skulptura od kamena, mramora, granita, oniksa i drugih vrsta kamena, a njegovi se spomenici i kipovi nalaze diljem Slovenije i Hrvatske, među ostalim u Umagu i Puli.

Jedan je od umjetnika koji su sudjelovali u revitalizaciji kulturnog života Grožnjana nakon Drugoga svjetskog rata, a atelje mu se godinama nalazio u selu Sipar sjeverno od Umaga. Još od pedesetih godina prošlog stoljeća stvarao je vidno nadahnut Istrom i partizanskim pokretom, a novu inspiraciju potkraj života pronašao je u Otočcu, točno na pola puta između njegove rodne Ljubljane i Postira, mjesta na Braču odakle je njegova supruga Sandra Nejašmić Pirnat.

  • +4
Janez Pirnat Nejašmić i Sandra Nejašmić Pirnat Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U Otočcu se, naime, par upoznao u kiparskoj koloniji te su se zaljubili na prvi pogled. 'Tijekom simpozija Jan i ja počeli smo se družiti, a toliko smo vremena provodili zajedno, u razgovoru, da su nas morali tražiti jer su se brinuli gdje smo. Razmijenili smo brojeve telefona i on me ubrzo nazvao. Bila sam na sedmom nebu jer ja njega ne bih bila nazvala, ja bih patila i razmišljala o njemu. Tako smo se počeli nazivati, dopisivati, a onda su uslijedili susreti u Zagrebu, pa je on dolazio k meni na Brač, drugu godinu smo bili malo tu, malo u Ljubljani, a onda smo se u lipnju 2011. godine vjenčali u crkvi sv. Vlahe u Dubrovniku, a u prosincu je bilo civilno vjenčanje u Ljubljani. Uzela sam njegovo prezime, a on moje i sada smo oboje trajno u Postirama', opisala je početak njihove veze Sandra Nejašmić Pirnat u razgovoru za 24 Express.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Cure

U ljubavi Janeza i Sandre, čini se, inspiraciju je u poodmakloj fazi života pronašao i Robert Smith, frontmen grupe The Cure. On je, naime, posljednje dvije godine pokrovitelj manifestacije Dani Janeza Pirnata Nejašmića, svojevrsne kiparske kolonije i druženja s prijateljima tog umjetnika koje se odvija u Postirama, o čemu smo više pisali ovdje.

A na omotu 'Songs of the Lost World' vidimo i plod njihove suradnje. Riječ je o skulpturi 'Bagatela', koju je kipar oblikovao još davne 1975., i sudeći po njezinom prikazu na omotu ploče, za koji je odgovoran dugogodišnji suradnik benda, dizajner Andy Vella, potpuno je kompatibilna s estetikom The Curea.

Uz pjesmu 'Alone', koju od jučer možete poslušati i u studijskoj verziji, The Cure su na svjetskoj turneji 2022., pa i na koncertu u Zagrebu, o kojemu smo detaljnije pisali ovdje, izveli još tri pjesme s aktualnog albuma, u kojima dominiraju mračni tonovi i atmosfera oproštaja Roberta Smitha od svijeta. Smith je, naime, više puta izjavio da će ovo biti zadnji album benda, a odabir Janeza Pirnata Nejašmića kao posthumnog suradnika čini se potpuno kompatibilan s pjesmama izgubljenog svijeta, koje nam stižu na Dan mrtvih, 1. studenog.