OBRAČUN TITANA

Kusturica prijeti Vučiću: Srbija nije bila ovako ponižena od 1941. Dat ću život protiv onih koji kopaju litij!

24.10.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Aktivisti koji su ustali protiv režima srpskog predsjednika Aleksandra Vučića već neko vrijeme se nadaju da će njihova borba dobiti i snažno zaštitno lice koje bi moglo animirati široke narodne mase. Kao najnoviji kandidat, koji pokriva širok spektar zainteresiranih strana, nametnuo se redatelj i poduzetnik jasne proruske orijentacije Emir Kusturica. On je uz veliku pompu poručio Vučiću da će dati svoj život kako bi se tvrtka Rio Tinto, koja u zapadnoj Srbiji kani rudariti litij, povukla iz te države

'Spreman sam izgubiti život u borbi protiv onih koji su spremni uništavati životnu sredinu, odnosno onih koji su htjeli kopati kobalt, nikal i litij na teritoriju Srbije. Ako se stvar bude razvijala, morat ću upotrijebiti sve ono što podrazumijeva obranu teritorija od onih koji nam žele uništiti život. To ubojstvo s predumišljajem nema svoju instantnu vrijednost, ne možemo reći za pet ili 10 dana da je netko nekog ubio zato što kopa rude, već je to neka vrsta davljenja naroda, kao što je udavljen narod na Kosovu', rekao je Emir Kusturica u sklopu svog podcasta, koji formalno objavljuje iz Srbije, no u produkciji ruske propagandne mašinerije Sputnik.

Ovo nije prvi put da Kusturica otvoreno napada Vučića zbog, kako je to opisao u tekstu na svom portalu Iskra, 'gubljenja nevinosti bez zaštite'. U tom tekstu, objavljenom prije dva mjeseca, nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz na njemačko-srpskom strateškom forumu u Beogradu pribio Vučića uza zid na temu litija, Kusturica je među ostalim napisao: 'Od 1941. u Srbiji nije bilo tako strašne pojave kao što je poniženje koje nam je priredio Obersturmführer... Ne znamo je li Scholz donio Vučiću katil-ferman - Potpišite sve što ste obećali - a onda ćemo iskoristiti očekivane nerede na kojima će narod izraziti svoje nezadovoljstvo, srušit ćemo vas i dovesti novorođenog čovjeka na vlast u događajima koji slijede. Taj novi neće samo rudariti litij, nego će i potpisati sankcije protiv Rusa! Ili ćeš ti potpisati sankcije protiv Rusije?... Narod je dovoljno uplašen da ne odustane od ideje 'Rio Tinto Marš s Drine.', piše Kusturica.

  • +17
Prosvjed u Srbiji protiv rudarenja litija Izvor: Profimedia / Autor: MARKO DJOKOVIC / AFP / Profimedia

Aktivisti: Ovo je kao Rundek

Iako Kusturica napada Vučića s pozicije samozvanoga progresivnog intelektualca, okrenutog Rusiji i ideji BRICS-a kao spasitelja svijeta od sunovrata zapadne civilizacije, kulture otkazivanja i sličnih tema o kojima na Iskri i u podcastu ekstenzivno piše i govori, njegove tlapnje nailaze na plodno tlo među simpatizerima pokreta za borbu protiv eksploatacije litija u Srbiji. Tako Zlatko Kokanović iz udruge 'Ne damo Jadar' za Danas kaže kako ga veseli kad slavne osobe progovaraju o ovom problemu, uspoređujući Kusturičinu izjavu s uključivanjem Darka Rundeka u pokret protiv gradnje hidroelektrane na Uni.

'Činjenica da se Kusturica javno usprotivio projektu Jadar iznimno je obradovala nas koji se borimo protiv toga. Puno nam znači podrška bilo koga iz javnog života jer jača našu borbu, pogotovo ako je to netko poput Kusturice, koji ima veliki autoritet u narodu. Koliko je dobro kada se neke popularne javne osobe bave ovakvim temama, vidjeli smo na primjeru Darka Rundeka, koji je aktivno sudjelovao u obrani rijeke Une', kaže Kokanović.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kurir

Neće u politiku, radije bi ostao na ranču

Danas se obratio i samom Kusturici kako bi provjerio znači li ovaj iskorak ujedno njegov ulazak u političku arenu, što on odlučno negira. 'Moj stav se nije promijenio od vremena u kojem sam vam dao prvi intervju i rekao da je zaštita okoliša jedina politika koja me zanima. Moj stil života je zaštita okoliša. Tako treba shvatiti moju posljednju poruku i odnosi se na životne probleme u Srbiji, a ne na bavljenje politikom. Nisam htio plivati ​​u toj kanalizaciji ni kad sam bio puno mlađi', rekao im je.

Podsjetimo, Kusturica je već godinama pod žestokim udarom dijela srpske javnosti jer je praktički privatizirao Mećavnik, park-prirode u sklopu planine Mokra gora u zapadnoj Srbiji, nedaleko od spornog područja u kojem koncern Rio Tinto kani eksploatirati rude. Kusturica je uredbom srpske vlade, kojom je tada predsjedao njegov politički zaštitnik Vojislav Koštunica, dobio na upravljanje spomenuti dio netaknute prirode te u njemu izgradio kompleks koji je nazvao Drvengrad. Kritičari napominju da kompleks izgleda kao država u državi, čuvaju ga rendžeri s uniformama parka prirode, a Kusturica se do sada oglašavao u javnosti na ekološke teme uglavnom kad bi bili ugroženi njegovi poslovni interesi, poput rudnika koji je država planirala graditi u okolici Drvengrada. Je li tako i ovoga puta, pokazat će vrijeme.