12. rujna

Mali tinejdžerski požari - u obitelji i na kazališnim daskama

06.09.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Već gotovo 35 godina, Kazalište mala scena, iz jeseni u jesen, iznenađuje nas novim predstavama koje izazivaju na promišljanje, rast i igru. A svaka kazališna sezona prati vrijeme u kojem živimo, potičući na povezivanje - bebe, djecu, mlade i njihove roditelje

'Ove godine donosimo zaista nešto novo i za nas. Jednu temu koja nas okupira već dvije godine, otkada samo kreirali matineje za mlade. Oduvijek sam znala da su kazalište i tinejdžeri itekakvi prijatelji, ali kada sam iz prve ruke vidjela kako je kazalište divan alat za povezivanje - znala sam da je to to. Jer u momentu kada se pripremamo za dolazak bebe - sve je puno uputa i savjeta. Tečajevi za dojenje, za porod, babyhandling. Ali to dijete jednom će postati tinejdžer. Onda je tečajeva malo, a odnosi - komplicirani', priča nam Buga Marija Šimić Milošev, umjetnička ravnateljica Male scene.

Mala scena, naime, ovih dana u zadnjim je pripremama za novu hit predstavu baš za mlade starije od 11 godina. Mali požari predstava su koja govori o onim dubokim, unutarnjim požarima u životu tinejdžera i o dubokim požarima u odnosima unutar obitelji koje to razdoblje života ponekad donosi.

'Nema mnogo uputa za tinejdžere, a jednako si prvi put roditelj nekom tinejdžeru kao i bebi. A ja se dovoljno sjećam te navale emocija u tim godinama. Ni sama nisam baš tako davno bila tinejdžer, a i imam privilegiju biti okružena tinejdžerima. Ova predstava je kao most. Ona je i za mlade, ali podjednako i za roditelje. Ona je pokretač razgovora za stolom. Ona je ona jedna stvar koju roditelj ponekad treba da se dijete otvori', ističe Buga, u ulozi producentice predstave.

'Nina, naš glavni lik, je tinejdžerica i ima oca vatrogasca. On je heroj svima, ali je li i njen heroj? Što je sa požarima u obiteljskom domu? Mogu li se oni ugasiti i kako? Otvaramo zbilja važne i velike teme. I upućujemo roditelje da djecu ne pošalju same. Neka dođu s njima. Jer kazališnoj predstavi ne treba opis radnje. Treba otvaranje tema. Kazalište se istinski manifestira u svojoj punoj moći tek kada obitelj ili dijete iz njega izađu. A tema onda nalazi svoj put. Svatko vidi točno ono što mu treba', ističu iz Male scene. Filozofija je to u skladu s kojom žive i rade već tri i pol desetljeća. Kazalište je za njih, kažu, mnogo više od zabave. Zabava je samo - posljedica pozivnice na unutanji rad - na sebi i u međuljudskim odnosima.

A Mali požari provokativni su, zanimljivi i aktualni. Živi koliko su živi i izazovi tinejdžerskog doba. Premijera nove predstave održat će se u Maloj sceni 12. rujna u 18 sati, a prva izvedba za javnost je 14. rujna u 18 sati. Predstava može gostovati i u školama. Redateljica nove predstave je Zdenka Šustić, a dramaturginja Petra Pleše, dok se u ulozi scenograda i kostimografa našao Mario Tomašević. Vizualni identitet predstave omogućila je Eva Radiković, glazbu je skladao Šimun Matišić, a igraju Mirna Ostrošić i Nikola Radoš.