to se ne propušta

Omiljena domaća umjetnica, ponovo izlaže u Zagrebu: Tisja Kljaković Brajić predstavlja 'Cestu'

05.10.2024 u 21:36

  • +4

Izložba Tisje Kljaković Braić

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Bionic
Reading

Brojni posjetitelji nisu mogli stati u prostor Galerije Kaptol i dočekati povratak umjetnice s novom izložbom. Slikarica, književnica, karikaturistkinja, majstorica dalmatinskog humora Tisja Kljaković Braić i ovog puta je očarala zagrebačku publiku najnovijim slikarskim radovima s prepoznatljivim, zanimljivim potpisom koji će se moći pogledati do 1. studenog

Tisja Kljaković Braić već dugo je obožavana među publikom različitih ukusa koja čak i ne naginje umjetnosti. Najprije je ama baš sve šarmirala objavljujući na društvenim mrežama originalne karikature iz svakodnevnog života jednog bračnog para.

Nakon toga i svojim (brzo razgrabljenim) knjigama koje drže prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja pa i predstavom koja je nastala prema njenoj prvoj knjizi 'U malu je uša đava' te kratkometražnim filmom 'Žarko, razmazit ćeš dite!' koja trenutno skuplja nagrade.

Jedna od najpopularnijih hrvatskih umjetnica, svojim humorom, iskrenošću, jednostavnošću i autentičnošću pogodila je 'u sridu' i pružila publici ono što im nikad ne može nedostajati - veselje. No, to je samo djelić njenog stvaralaštva.

Gužva u Radićevoj

Od ove subote, zagrebačka publika ima priliku posjetiti izložbu ove nesvakidašnje umjetnice u Galeriji Kaptol u Radićevoj ulici. Očekivano i ovo otvorenje je privuklo veliki interes građana (jedna od prijašnjih izložbi, 'Spomenik živom čoviku' u Klovićevim dvorima bila je najposjećenija izložba 2021. godine). Uvodnu riječ dala je Lucija Jerić, a autorica je održala prigodni govor.

Za novi radove - ciklus 'Cesta', Tisja je našla inspiraciju u požarima koji su ovo ljeto harali po Jadranu (crno-bijelom kontrastu s pokojom natruhom kolora). 'Držač svita', 'Zapeli smo', 'Oda za izgoreno stablo', 'Zaliva izgoreno stablo' i ostali radovi zaveli su posjetitelje. Jer način na koji svojim dojmljivim stvaralačkim opusom dopire do onih skrovitih kutaka u duši, malo koji umjetnik može. Bez obzira je li riječ o karikaturi, skulpturi ili pak slici, ova umjetnica pruža koloplet osjećaja.

Najnovijom izložbom slavi i 20 godina suradnje s ovom zagrebačkom galerijom.