dvorana franjo krežma

Otvara se druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj: 'Osijek izlazi na kulturnu mapu Europe'

27.09.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Prva koncertna dvorana u povijesti Osijeka večeras otvara svoja vrata svečanim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem šefa dirigenta Pascala Rophéa i uz nastup osječkog pijanista Konstantina Krasnitskog

Riječ je o drugoj najvećoj koncertnoj dvorani u Hrvatskoj, odmah iza zagrebačkog Vatroslava Lisinskog, a prostire se na više od 1000 kvadrata i broji nešto više od 400 mjesta. Vrijedna je 1,7 milijuna eura. U njoj se nalazi i koncertni klavir Yamaha Cerfix. Glazbeni instrument vrijedan 200.000 eura u grad na Dravi stigao je s europskog sjevera, iz njemačkog Hamburga, gdje ga je četiri sata testirala, prebirući po tipkama, hrvatska pijanistica Martina Filjak.

'Ovom dvoranom Osijek definitivno izlazi na kulturnu mapu Europe', poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom nedavna obilaska koncertnog prostora koji će nositi ime po osječkom violinistu i skladatelju Franji Krežmi, rođenom 1862. godine.

'Možemo biti ponosni ne samo na to što je ova dvorana hrvatski proizvod, nego čak i lokalnije od toga, osječki. Autor orkestralne ljuske koja ima ključnu funkciju je osječki arhitekt Damir Vrban', rekao je tada Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra pod čijim krovom se nalazi dvorana.

Predstavio je i program, napominjući da će biti svjetske klase, izvedbeno težak i zahtjevan, a koji do sada nije bilo moguće slušati u Osijeku.

'Veseli nas to što će na programu 28. rujna nastupiti pojačan osječki zbor Brevis uz kompozitorska djela Uhlika, Vlaheka i Delića, a koji su pisali s posvetom za otvorenje ove dvorane', najavio je Majić, dodajući da će koncertna sezona krenuti 7. listopada s Orkestrom Glenna Millera, a u lipnju iduće godine zaključit će je slovenski Perpetuum Jazzile.

Upis pretplatnika za koncertnu sezonu 2024./2025. krenuo je laganim korakom početkom kolovoza.

'Pretplata je povoljna, po redovnoj cijeni od 100 eura, a moći će se i obročno kupiti. Imamo značajne popuste za umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom. Dvorana će raditi uz drugačiji način, vizualno puno drugačiji i prilagođeniji današnjoj publici, ali uz standarde koji se očekuju u miljeu ozbiljne glazbe', napomenuo je Majić.