OTVORENJE ZA MJESEC DANA

Ovako izgleda spektakularna koncertna dvorana u Osijeku od 1,7 milijuna eura

28.08.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Program je spreman, a posljednji glanc udara se u prvoj koncertnoj dvorani u povijesti grada Osijeka. Njezina vrata otvorit će se koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a 27. rujna

'S ovom dvoranom Osijek definitivno izlazi na kulturnoj mapi Europe', poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić prije nekoliko dana kada je sjeo za koncertni klavir Yamaha Cerfix u prvoj koncertnoj dvorani u povijesti grada Osijeka,

Glazbeni instrument vrijedan 200.000 eura u grad na Dravi stigao je s europskog sjevera, njemačkog Hamburga gdje ga je 4 sata testirala, prebirala po tipkama, hrvatska pijanistica Martina Filjak.

'Riječ je o preciznom, vrhunskom, jako moćnom instrumentu', objasnio je Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra pod čijim krovom će se nalaziti dvorana vrijedna 1,7 milijuna eura.

Ona se prostire na oko 1000 'kvadrata', brojat će nešto više od 400 sjedećih mjesta, a vrata posjetiteljima otvorit će koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a 27. rujna uz nastup osječkog pijaniste Konstantina Krasnickog.

'Bit će to druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj, odmah iz zagrebačkog Vatroslava Lisinskog. Siguran sam i najmodernija', uvjereno je prilikom obilaska rekao gradonačelnik Radić.

U njoj se trenutno udara posljednji glanc. Postavljeno je čelično nadstroplje, stolice, lakirani parket u gledalištu, a sada se postavlja na pozornici. Mora se još montirati orkestralna ljuska.

  • +8
Koncertna dvorana Franjo Krežma u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

'Možemo biti ponosni ne samo na to što je ova dvorana hrvatski proizvod, nego čak i lokalnije od toga, osječki. Autor orkestralne ljuske koja ima ključnu funkciju je osječki arhitekt Damir Vrban', sažeo je Majić napominjući kako se na tome neće zaustaviti.

'Želimo predstaviti program koji je svjetske klase, izvedbeno težak i zahtjevan, koji do sada nismo imali prilike slušati u Osijeku. Veseli nas što će na programu 28. rujna nastupiti pojačani osječki zbor Brevis uz kompozitorska djela Uhlika, Vlaheka i Delića koji su pisali s posvetom za otvorenje ove dvorane', najavio je Majić dodajući kako će koncertna sezona krenuti 7. listopada počevši s Orkestrom Glenna Millera koju će u lipnju iduće godine zaključiti slovenski Perpetuum Jazzile.

Dvorana će nositi ime po osječkom violinistu i skladatelju Franji Krežmi rođenom 1862. godine.

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić / PIXSELL

Krenuli upisi pretplatnika

'U to ga je doba cijenila cijela Europa. Prerano je preminuo s 19 godina, ali je iza sebe ostavio preko 100 djela. Čak ga je i Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem', objasnio je Radić kako su se odlučili za ime koncertne dvorane koja Osječane, kako je rekao, ne košta niti jedan eurocent jer je 930 tisuća eura stiglo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dok je 770 tisuća eura adresiralo Ministarstvo kulture i medija.

Upis pretplatnika za koncertnu sezonu 2024./2025. je krenuo laganim korakom početkom kolovoza.

'Pretplata je povoljna, cijela po redovnoj cijeni je od 100 eura, a moći će se i obročno kupiti. Imamo značajne popuste za umirovljenike, studente, osobe s invaliditetom. Dvorana će raditi uz drugačiji način, vizualno puno drugačiji i prilagođeniji današnjoj publici, ali uz standarde koji se u miljeu ozbiljne glazbe očekuju', napomenuo je Majić.