70. IZDANJE

Otvoreno Splitsko ljeto: 'Peristil je pozornica iz snova'

16.07.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Premijerom scenske kantate Carla Orffa Carmina Burana​ u ponedjeljak navečer na Peristilu je počelo jubilarno 70. Splitsko ljeto.

Na svečanosti otvaranja ​podignuta je festivalska zastava​, a svemu je prisustvovala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ona je u izjavi za medije kazala da je veseli što počinje još jedno Splitsko ljeto, te da se nada kako će publici i umjetnicima proći sa puno umjetničkih užitaka. Naglasila je kako je važno i vrijedno čuvati naše festivale s tako dugom tradicijom.

Upitana hoće li doći na još koju izvedbu osim večerašnje, odgovorila je da je ove godine dosta repriza i malo premijera zbog čega su bili nezadovoljni​ s obzirom da je 70. obljetnica Splitskog ljeta, no takve su produkcijske okolnosti.

"Nadajmo se da će se program realizirati uspješno i da će biti puna gledališta", kazala je Obuljen Koržinek.

Ravnatelj Splitskog ljeta Vicko Bilandžić je ispričao da su sve njihove radionice dva mjeseca bile u pogonu kako bi iznjedrili večerašnji spektakl na otvaranju, a po prvim reakcijama sa generalne probe svi su bili oduševljeni. Nada se, s obzirom na dogovor s HRT- om, koji je otvaranje prenosio uživo, da će se taj spektakl ponoviti barem desetak puta u sljedećih pet godina​ i tako imati trajnu kulturnu vrijednost.

"Peristil je pozornica iz snova. Za svakog gledatelja koji tu dođe kao da je došao u bajku u kojoj može uživati pogotovo u opernim izvedbama. Nažalost broj gledatelja zadnjih godina ne dokazuju i ne pokazuju to što sam sada rekao. Oni daju neku drugu sliku. Prošle smo se godine usudili staviti tri izvedbe i imali smo rekordan broj gledatelja u posljednjih deset godina, a ove smo se godine usudili staviti četiri izvedbe i Carminu smo već sada rasprodali, ostalo je stotinjak mjesta", ustvrdio je Bilandžić.

  • +20
Otvorenje Splitskog ljeta Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Manifestaciju je otvorenom proglasio gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je prije početka Ljeta medijima u izjavi kazao da je ove godine program bogat kao i svake godine dodavši da je siguran kako će proći lijepo kao i što su dosadašnja bila. Pozvao je građane da se pridruže, prate što se događa i sudjeluju u svim događanjima. 

​Scenska kantata Carmina Burana djelo je koje objedinjuje veličanstvenu i dramatičnu glazbu, moćne i intrigantne srednjovjekovne tekstove te, još od praizvedbe 1937., svojom raskoši i emotivnošću oduševljava publiku, istaknuli su organizatori. Večerašnja izvedba je bila pod ravnanjem maestra Ivana Huta, u režiji glasovitog poljskog redatelja Michała Znanieckog, izveli su je solisti Marcelina Román, Franko Klisović, Ljubomir Puškarić, Zbor, Orkestar i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split i Dječji zbor Glazbene škole "Josip Hatze". Jubilarno izdanje Splitskog ljeta održava se u organizaciji ​HNK Split od 15. srpnja do 14. kolovoza na 16 ambijentalnih pozornica, pored onih u Splitu još i u Vrlici te Kaštel Gomilici, a publici će ponuditi 36 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih, likovnih programa u ukupno 54 izvedbe.