IZLOŽBA UMJETNIČKIH FOTOGRAFIJA

Pogledajte kako su unatoč invaliditetu ostvarili svoje snove

24.05.2013 u 11:40

Bionic
Reading

U petak 24. svibnja u 19.30 u predvorju zagrebačkog Kina Studentskog centra otvara se multimedijalna izložba fotografa Frana Ožbolta i Chrisa Stermiza 'Most – učeći o invaliditetu učimo i sami o sebi', na kojoj se publika ima priliku kroz umjetničku fotografiju upoznati sa životnim pričama uspješnih mladih ljudi koji su unatoč invaliditetu preskočili mnoge granice i ostvarili svoje želje

Izložbu organiziraju udruge Put do uspjeha i Slon u povodu pokretanja projekta Most, čiji je cilj izgradnja mosta, tj. povezivanje osoba s invaliditetom i zajednice u kojoj žive.

Projekt financira Europska komisija u okviru programa Mladi na djelu.

Svojim životnim pričama osobe s invaliditetom imat će priliku pokazati društvu tko su one zaista kad odbace pomagala i predrasude. Ispričat će na koji su način slijedili svoje ambicije i snove te kako su dostigli svoje životne ciljeve. Upoznat ćete njihova razmišljanja, brige, nadanja i snagu koju ulažu u ostvarivanje svojih snova.

'Pokrenula nas je ideja 'dvostrukih barijera' - psihološka distanca i komunikacijske barijere s arhitektonskim barijerama. Okolina u komunikaciji s osobama s invaliditetom često nema adekvatan pristup, a rezultat je slabljenje i prekidanje društvenih veza te stvaranje stereotipa i predrasuda.

Želja nam je, s jedne strane, motivirati druge osobe suočene sa sličnim teškoćama da se usude i krenu slijediti svoje snove, a s druge strane pokazati društvu da invaliditet nije bauk, nego realnost s kojom živimo i da je odgovornost svakog stvoriti brižnu zajednicu u kojoj pomažemo jedan drugome. Cilj ove izložbe je osvijestiti zajednicu o potrebi društvenog povezivanja, pomaganja i suradnje', stoji u objašnjenju organizatora.

Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će imati priliku vidjeti i djela Chrisa Stermitza, umjetnika iz Austrije čiji će se reljefni radovi moći opipati.

Izložba, koja traje do 10. lipnja, prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama, i svi su dobrodošli uživati u inspirirajućim umjetničkim djelima na potpuno nov i jedinstven način.