ODGOJ I OBRAZOVANJE

Predstavljena zbirka igrokaza 'Veliki san, mali miš' Ljerke Pukec

21.06.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu nedostaje kvalitetnih izdanja koja odgojiteljima i učiteljima pomažu u radu s djecom, pogotovo kad je riječ o razvijanju dramsko-scenskih vještina. Stoga je zbirka igrokaza Veliki san, mali miš Ljerke Pukec, predstavljena u četvrtak, 20. lipnja, u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, dragocjen prilog unapređivanju stručnog rada u području odgoja i obrazovanja

Novo izdanje Školske knjige predstavile su recenzentica i spisateljica Željka Horvat-Vukelja, ravnateljica Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu dr. sc. Gordana Lešin, autorica Ljerka Pukec i urednica Željka Vukušić. Odgojitelji iz Dječjeg vrtića Milana Sachsa i učenici Osnovne škole Borovje pročitali su odabrane igrokaze, a za glazbenu pratnju pobrinuli su se Mirjam Zeba iz Dječjeg vrtića Milana Sachsa i Romana Rogić iz Dječjeg vrtića Vrbik.

Zbirka Veliki san, mali miš sadržava 80 kratkih igrokaza, uglavnom u stihu, namijenjenih djeci mlađe dobi. Tematski raznovrsna, zbirka zadire u gotovo sva područja dječjih sklonosti. Igrokazi su podijeljeni u cjeline i prate ciklus izmjene godišnjih doba te razne proslave koje se obilježavaju u vrtiću i školi tijekom godine, od rođendana do blagdanskih svečanosti, obilježavanja Dana kruha, Dana jabuka, Dana planeta Zemlje, Majčina dana, Valentinova… Neiscrpna mašta Ljerke Pukec iz igrokaza u igrokaz uvodi čitatelja u novu pustolovinu u kojoj se izmjenjuju neobični likovi koji pripadaju različitim svjetovima, ali se unatoč tomu uspješno razumiju.

'Nakon dugogodišnjeg rada s djecom u dječjem vrtiću i višegodišnje vrlo plodne suradnje u časopisima, Ljerka Pukec pojavljuje se u svijetu dječje književnosti sa svojom prvom knjigom – zbirkom kratkih igrokaza Veliki san, mali miš. Već pri prvom listanju ove knjige zamjećuje se bogatstvo tema i raznolikost likova, a čitanje početnih stranica odmah upućuje na to da je riječ o autorici koja u dječjem svijetu pliva kao riba u vodi. Rime iz nje pršte kao iz vodoskoka. Ritmičnost stihova obuzima male čitatelje/slušatelje i odvodi ih u izmaštani svijet, usporedan s ovim stvarnim, i tako preoblikovan da im na jednostavan i slikovit način objašnjava ovaj pravi, stvarni život', ističe recenzentica Željka Horvat-Vukelja.

Temeljna su obilježja zbirke igrokaza Ljerke Pukec široka lepeza likova i tema, lakoća pripovijedanja te vedrina, duhovitost i optimizam. Spisateljica Željka Horvat-Vukelja preporučuje njezine igrokaze za samostalno i skupno čitanje, za čitanje kod kuće i u odgojnim ustanovama, za čitanje u razredu – s podijeljenim ulogama – za uprizorenja na malim i velikim priredbama u dječjim vrtićima i školama.

Neke su od tema koje autorica obuhvaća u zbirci usvajanje odgojnih vrijednosti, jačanje slike o sebi, poštovanje različitosti, mirno rješavanje sukoba, briga o zdravlju te briga o prirodi i upoznavanje različitih zaštićenih životinja na zaigran i poletan način, uvijek s jasnom porukom. Njezine su priče odgojne, poučne, primjerene i razumljive djeci koja se lako mogu poistovjetiti s različitim likovima. Igrokazi su pogodni za čitanje i analizu s djecom u vrtiću i nižim razredima osnovne škole ili pak u obiteljskom domu, ali isto tako mogu biti poticaj za dječje stvaralaštvo u raznim oblicima umjetnosti.

Odgojiteljica Ljerka Pukec od rane mladosti piše priče, pjesme i igrokaze za djecu spajajući na taj način ljubav prema pisanoj riječi i svojoj profesiji. Ovi igrokazi, napomenula je, imaju izvorište ondje gdje cvate čista ljubav i dječja radost.

'Možda nakon dugog niza godina rada s djecom i mi odgojitelji postanemo djeca u duši, djeca koja se raduju svakom novom danu, novoj riječi, stvorenoj priči, dobivenom zagrljaju i osmijehu. Svoj profesionalni život i slobodno vrijeme često spojim u jednu cjelinu i tako nastane igrokaz, priča ili pjesma na koju su me inspirirala djeca, njihov maštoviti svijet pun znatiželje. Provela sam tako mnoge večeri slažući priče, igrokaze i stihove po mjeri djece jer ona su moji najveći kritičari, istinski poznavatelji dobre priče', izjavila je autorica zbirke igrokaza Veliki san, mali miš.

U današnjem svijetu izloženom snažnom i često negativnom utjecaju različitih elektroničkih medija i uređaja misija je Ljerke Pukec promicati pisanu riječ i čitanje te sačuvati stare hrvatske riječi i običaje u igrokazima i stihovima namijenjenim djeci. Objavljivanje zbirke Veliki san, mali miš, koja je dostupna u svim knjižarama i webshopu izdavača, najveći je korak na njezinu putu prema ostvarenju tog cilja.

sve osim nogometa

Učitavanje...