Teatar &TD

Premijerna izvedba predstave 'Novo ruho' Natalije Manojlović Varga u MM centru

18.10.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Nagrađivana redateljica i koreografkinja Natalija Manojlović Varga vraća se u zagrebački Teatar &TD s autorskim projektom “Novo ruho” čija će se premijera održati u subotu, 19. listopada u dvorani MM centra

"Čovjek čini odijelo, da bi odijelo činilo čovjeka, a car je gol. Ništa novo. Izjava o carskoj golotinji nadrasla je adresu svoje bajke i ugnijezdila se u svakodnevnu društvenu svijest kao nosilac male istine ispod velike laži", stoji u najavi predstave.

Kako se objašnjava, kritički potencijal Andersenove bajke tako danas nadrasta svoj literarni format i svaku mogućnost njegovog kazališnog uprizorenja, samo zato što su kritika i prokazivanje društvenih vrijednosti - nova društvena vrijednost.

"Ne vjerujemo nikome i ne vjerujemo ni u šta. Može li bajka naći svoje mjesto pod suncem u sjeni sumnjičavosti i još važnije - koji jezik preostaje kazalištu, kad istina i laž na ulicama, u tramvaju, u saboru i u banci… svakodnevno igraju poker na svlačenje. Predstava preispituje tko još vjeruje u bajke i tko bolje blefira u ovoj partiji", dodaje se.

Po riječima redateljice, tražiti neistraženo na dobro poznatom terenu najuzbudljivije je okružen s novom ekipom, a za ovu predstavu okupila je sjajnu ekipu koja s njom "maše riječima i govori gestom" i koja može i staro ruho poNOVITI, s carom ili bez njega".

Dramaturg “Novog ruha” je Marin Lisjak, a glume Marijana Matoković, Tea Harčević, Damir Klemenić, Jurica Marčec, Andrija Nazlić.