tužna vijest

Preminuo je legendarni jazz kritičar Mladen Mazur

30.08.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Mladen Mazur, jazz publicist, povjesničar, kritičar i producent, preminuo je u 90. godini

Legendarni i najdugovječniji pratitelj hrvatske i svjetske jazz scene, dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja, bio je svjedokom svih mijena i strujanja u jazz glazbi prošloga, ali i ovoga stoljeća i o svemu tome imao je prepoznatljiv čvrst i ne uvijek omiljen stav, utemeljen na zavidnom slušalačkom iskustvu, ali i vlastitim idejama. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, glazbu je učio privatno, a u jazzu se usavršavao u SAD-u.

Publicistikom na području jazza počeo se baviti pedesetih godina prošlog stoljeća pišući osvrte i kritike za dnevne listove i periodiku (Studentski list, Polet, Telegram, Zvuk, Vjesnik). Bio je višegodišnji kolumnist revije Studio, dopisnik novosadskoga glazbenog lista Ritam, od 1999. do danas bio je kolumnist dvotjednika Vijenac. Od 1958. bio je stalni urednik i suradnik emisija o jazzu na Hrvatskome radiju (Jazz klub vodio je 45 godina!), povremeni suradnik televizije te jazz kritičar u emisijama ozbiljne glazbe. Od 1961. do 1964. bio je suradnik Radija Ljubljana. Bio je pokretač, urednik i voditelj prve televizijske emisije o jazzu u Hrvatskoj - Jazz scena (1962.-1963.), a poslije i niza drugih emisija. Bio je jedan od pokretača, a od 1964. i umjetnički voditelj Jugoslavenskog, odnosno Međunarodnog jazz festivala na Bledu, a poslije, do 1981. u Ljubljani. Bio je pokretač i umjetnički direktor Međunarodnih dana jazza (1979.), prvog međunarodnog festivala jazza u Zagrebu te Zagrebačkog jazz faira (1979.–1988.). Bio je umjetnički voditelj festivala Zagrebački ratni dani jazza (kasnije Međunarodni dani jazza) i Proljetne revije jazza (1991.–2000.). Godine 1993. pokrenuo je i vodio Međunarodni festival tradicionalnog jazza u Varaždinu.

Mladen Mazur bio je i prvi predsjednik Jazzovskog društva u Ljubljani i tajnik prvog Udruženja muzičara jazza i zabavne muzike Hrvatske. S Janom Byrczekom bio je pokretač Europske jazz federacije (1965.), a od 1969. stalni član Izvršnog odbora Međunarodne jazz federacije UNESCO–a.

Pokretačke snage i vizije nikad mu nije nedostajalo - Mladen Mazur bio je i suosnivač Jazz kluba Zagreb (1990.), osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog jazz kluba i glavni urednik njegova stručnog glasila Swingin' News. Bio je i redoviti član instituta International Society for Jazz Research u Grazu te višegodišnji delegat u grupi jazz eksperata Europske radiodifuzijske unije. Povremeno je predavao Povijest jazza u Hrvatskoj na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Od 1962. bio je organizator i voditelj mnogobrojnih koncerata, producent brojnih diskografskih izdanja i autor fotografija s tematikom jazza koje su predstavljene na nekoliko izložbi. Njegovi mnogobrojni radovi objavljeni su u različitim publikacijama - od dnevnih listova, preko enciklopedijskih članaka do radova u stručnim zbornicima. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Posljednji ispraćaj Mladena Mazura bit će u ponedjeljak, 2. rujna, u 11:45h na Gradskom groblju u Varaždinu.