PREMIJERA U PULI

Rajko Grlić završio zadnji film: 'Prosio sam, samo je falilo da sjednem na Trg i ispružim ruku'

06.06.2024 u 14:40

Bionic
Reading

71. izdanje Pulskog filmskog festivala, koje se održava 11. - 18. srpnja, donijet će premijeru posljednjeg igranog filma ponajvećeg živućeg hrvatskog filmskog redatelja Rajka Grlića, pod naslovom 'Svemu dođe kraj'. Na tiskovnoj konferenciji u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema, uz samog autora, medijima su se obratili glumac Janko Popović Volarić te umjetnički ravnatelj festivala Danijel Pek

Posljednji film Rajka Grlića 'Svemu dođe kraj' prati uspješnog zagrebačkog odvjetnika u sukobu s moćnim klijentom, zbog čega izgubi sve. U filmu igraju Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Srđan Grahovac, Katarina Bistrović Darvaš, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Angela Nedyalkova, Anita Schmit, Doris Šarić Kukuljica, Siniša Ružić, Dejan Đonković i drugi. Film je, kako je rekao Grlić, završen prije doslovno tri dana, pa još uvijek nisu pripremili foršpan, zbog čega su pustili scenu iz njega.

'Dvaput su nas odbili na fondu jer su rekli da smo jako loši, pa sam rekao da više ne bih išao na fond. Nakon 'Ustava Republike Hrvatske', koji je najnagrađivaniji hrvatski film, ne bi bilo baš lijepo da te šalju u osnovnu školu. Išli smo treći put, pa smo ipak prošli, a to je sve bilo nekoliko mjeseci prije nego što je došao covid. Taj novac je polako hlapio, ali na kraju smo ipak smogli snage i snimili film prošle godine', rekao je Grlić.

Istaknuo je da je film bilo jako teško snimiti. 'Događa se u Zagrebu, ali ima strašno puno lokacija. Bojao sam se da sa 77 godina moje tijelo to neće izdržati, ali sam se sa snimanja vraćao svježiji nego što sam došao. Za ovaj film sam prosio, samo je falilo da sjednem na Trg i ispružim ruku. Molio sam za prostore... Film više nije dostojna profesija', zaključio je Grlić.

Uz Grlića, novinarima su se obratili umjetnički ravnatelj filma Danijel Pek te glumac Janko Popović Volarić, koji u Pulu stiže u dvostrukoj ulozi: kao glumac u Grlićevom filmu, ali i u filmu 'Šlager' Nevija Marasovića, kojim će festival biti otvoren prije službenog otvaranja.

  • +4
Predstavljanje filma Rajka Grlića kojim se otvara Pulski filmski festival Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Jedna od važnijih novosti jest ta da će predstave početi u četvrtak kako bi publika petkom i vikendom mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. U natjecateljskom programu imat ćemo 22 filma, od toga 11 hrvatskih i 11 manjinskih koprodukcija. Imat ćemo i otvaranje prije otvaranja, u kojemu ćemo prikazati film 'Šlager' Nevija Marasovića, mali lijepi film čiji se dio događa pred pulskom Arenom', rekao je Pek.

Potom se obratio i Janko Popović Volarić, s Lanom Barić protagonist filma 'Šlager', a glumi i u Grlićevom filmu. 'Scenarij koji su napisali on i Ante Tomić bio je fantastičan, imali smo i kave, druženja i probe, osjećali smo se jako sigurno. Cijelo snimanje bilo je krasno, film još nisam vidio, a vjerujem da će i on biti takav', rekao je.

sve osim nogometa

Učitavanje...