PODRŽAO IZBJEGLICE

Slavni Ai Weiwei donio klavir u blato grčko-makedonske granice

14.03.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Kineski umjetnik i disident Ai Weiwei trenutno radi na projektu pomoći izbjeglicama koji žele doći u Europsku uniju. Weiwei je u subotu u izbjeglički kamp na grčko-makedonskoj granici donio bijeli klavir, na kojemu je zasvirala 24-godišnja djevojka izbjegla iz Sirije

Grozni uvjeti za više od 10 tisuća izbjeglica u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici simbolički su popravljeni u akciji kineskog umjetnika Weiweija, koji se već nekoliko mjeseci - otkako je iz Kine došao živjeti u Berlin - intenzivno bavi izbjegličkom krizom i ljudima koji bježe pred ratom i ubijanjem. Weiwei je već radio s izbjeglicama u berlinskom Tempelhofu, a sada je odlučio osobno iskusiti situaciju u Idomeniju, u kojem se na kiši svaki dan okuplja sve više očajnih ljudi, bez najosnovnijih uvjeta za život.

Stoga je prizor prelijepog bijelog klavira u blatu na grčko-makedonskoj granici snažna simbolična poruka, pojačana i činjenicom da je za instrument sjela 24-godišnja Nour Alkhzam, izbjeglica iz Sirije koja se želi pridružiti suprugu u Njemačkoj. Sirijka je nakon nekoliko godina rata opet imala priliku sjesti za klavir te je dvadeset minuta svirala na kiši, zaštićena samo prozirnom plastičnom ceradom koju je držao Weiwei s nekoliko pomagača.

‘Ovo je naš pokušaj da za ovu mladu damu stvorimo priliku’, izjavio je Ai Weiwei novinarima o akciji donošenja bijelog klavira u Idomeni i dodao: ‘Ona je žrtva rata, tri godine nije vidjela klavir, a supruga godinu i pol. Dirljivo je vidjeti je kako svira, to je poruka da umjetnost može nadjačati rat.’ Kineski umjetnik želi svijetu ponuditi drugačiji imidž izbjeglica, koji pokazuje njihovu umjetnost i maštu.

Riječ je o jednoj u nizu akcija kojima Weiwei tematizira izbjegličku krizu. U Berlinu je tako na stupove oko Konzerthausa postavio pojaseve za spašavanje kakve nose izbjeglice koji dolaze u Europu preko Mediterana.

Ai Weiwei u izbjegličkom kampu