u atriju Galerije Klovićevi dvori

Predstava u režiji Saše Broz: 'Suzanina tajna' - opera pod noćnim nebom

04.07.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom opere Suzanina tajna, talijanskog skladatelja Ermanna Wolfa - Ferrarija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, a u režiji Saše Broz, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključit će opernu i ukupnu bogatu kazališnu sezonu. Čuvenoj redateljici koja radi uvijek hvaljene i dobro prihvaćene projekte, to je drugi put da postavlja neko operno djelo na pozornicu.

Premijera ove komične operne jednočinke održat će se 5. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori. Suzanu na premijernoj izvedbi utjelovljuje Josipa Bilić (alternacija je Ivana Lazar), grof je Matija Meić (u alternaciji Siniša Hapač), sluga Sante je Andrija Nazlić dok je Gloria Dubelj u ulozi sobarice.

'Premda sam pasionirani ljubitelj opere ovo je tek drugi put da postavljam neko operno djelo na pozornicu. Počašćena sam pozivom Intendantice Ive HrasteSočo i oduševljena izborom naslova. Glazba je iznimno atraktivna, orkestracija virtuozna, libreto duhovit i cijeli proces koji je bio intenzivan prošao je nadahnuto i u predivnoj atmosferi. Na svakoj probi pronalazili smo neke nove momente u interakciji glazbe i situacija koje se u brzom tempu izmjenjuju. Iako je rječ o komičnoj operi ona ima i svoje vrlo romantične momente. Vizual koji potpisuju Mia Popovska kostimografkinja i Sara Haas scenografkinja pratili su te izmjene vrlo maštovito. Ekementi scenografije koji se nalaze u građanskom salonu unutar svake arije ili dueta dobijaju potpuno novu funkciju. Također i haljina Suzane vrlo interesantno definira Suzanin dualizam odnosno žudnju za slobodom izbora', govori Saša Broz otkrivši kako je operu ostavila u autentičnom vremenu jer je jedino tako bilo moguće dramaturški opravdati činjenicu da ženama nije u vremenu kada je opera pisana nije bilo dozvoljeno pušiti na javnom mjestu, a ni izlaziti iz kuće bez dopuštenja muža.

'Upravo iz te pozicije napravila sam pomak u građenju profila lika Suzane koja je u mom konceptu samosvjesna žena koja se zna mudro izboriti za ono što želi. Suzana je sigurna i u svoju ljubav prema Gilu ali se ne želi odreći niti svog poroka. Ariju posvećenu opojnim mirisu cigarete vidim kao Suzaninu žudnju za slobodom izbora. Kada smo lik Suzane počeli postavljati na takav način automatski su se i drugi slojevi odnosa u braku Suzane i Gila počeli otvarati i mi smo umjesto krutog i tradicionalnog braka tog vremena dobili koncept zapravo jednog modernog braka', objasnila je redateljica.

Vizualni identitet predstave potpisuju Mia Popovska kostimografkinja i Sara Haas scenografkinja. Iza pokreta koji je također važan dio predstave stoji Nastasja Štefanić Kralj dok je prostor osvijetlio Aleksandar Čvalek.

'Svakako se želim zahvaliti ravnateljici Opere Željki Barišić Pulig i savjetniku Opere Ljubomiru Puškariću na iznimnoj podršci tijekom cijelog procesa. Uprava Opere osigurala je sjajne uvjete u kojima je lako ostati fokusiran i motiviran. S nestrpljenjem očekujemo prvu publiku', istaknula je Saša Broz.

Reprize opere 'Suzanine tajne' su 6.,8. i 9. srpnja u 21 sat u atriju Klovićevih dvora.