15. - 18. srpnja

Pulski filmski festival: Pula PRO s četiri pitchinga i diskusijama

03.07.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Ovogodišnji Pulski filmski festival donosi opsežan program Pula PRO namijenjen filmskim profesionalcima i studentima filma, uz četiri pitchinga i filmski forum s diskusijama o vidljivosti domaće kinematografije i poboljšanju distribucijskih strategija

Pula PRO će se održati u drugoj polovici Festivala, od 15. do 18. srpnja, uz brojne domaće i inozemne stručnjake iz filmske industrije, pod vodstvom Selme Mehadžić.

Program 'Filmovi u nastanku' namijenjen je hrvatskim i manjinskim dugometražnim projektima čiji je završetak planiran unutar sljedećih godinu dana. Sudjeluje osam projekata u radioničkom programu za pripremu nastupa, a za najbolje su osigurane novčane nagrade. Među njima su 'Prašina u vitrini' Daniela Pavlića, 'Nešto jače od mene' Danila Šerbedžije, 'Ispod jabuke' Lucije Brkić, 'Koke' Igora Jelinovića, 'Južina' Ante Marina, 'Ljudi u mojoj kući' Tatjane Božić, 'Bez zamjere' Lucije Marčec i 'Dobra djeca' Filipa Peruzovića.

U programu 'Scenarij kinohita' za, motiviranom potrebom za djelima koja su podjednako atraktivna festivalskoj, nišnoj i široj publici, predstavit će se devet projekata. To su 'Evan & Hm' Mie Pećine Drašković, 'Bambina' Ane Tonković, 'Moj (možda posljednji) Božić' Brune Mustića i Voje Lepojevića, 'Pijetao koji je pao s neba' Višnje Skorin, 'Bilo jednom u Splitu' Mladena Stanića, 'Sezona' Katarine Radetić i Andreja Korovljeva, 'Štrigun' Gorana Dukića, 'Projekt Palma' Darije Stilin, 'Trebat ćemo veći brod” Igora Šeregija.

Prvi put održat će se i međunarodni radionički i pitching program 'Make the Scene!' nastao u suradnji s medijskom kompanijom United Media, namijenjen razvoju scenarija televizijskih serija, s projektima iz Hrvatske, Srbije i Bugarske, dok je za autore domaćih televizijskih projekata pokrenut 'TV HIT'.

Odabrani projekti svih žanrova i formata su namijenjeni za prikazivanje na televizijama i bit će predstavljeni pred urednicima nacionalnih televizijskih kuća, a autori odabranih projekata bit će pozvani da sudjeluju u pripremnom radioničkom programu.

Pula PRO donosi i 'Pulski filmski forum' u kojem će kroz susrete, razgovore i panele predstavnici audiovizualne zajednice predstaviti kvalitetne prakse i pozitivne trendove u području distribucije, plasmana i promocije domaćih i regionalnih filmova.

Održat će se okrugli stolovi 'Ima li života nakon premijere?', 'Jedan za sve - zastupljenost domaćeg filma na međunarodnim festivalima' te tribina Društva hrvatskih filmskih autora i producenata 'Cijena strasti". Bit će tu i nagrada Kino mreže koju predstavnici nezavisnih kinoprikazivača dodjeljuju najboljem hrvatskom filmu premijerno prikazanom na Festivalu.

Pulski filmski festival u svom filmskom programu predstavlja selekciju domaćih studentskih filmova, a dodatnim edukativno-diskurzivnim sadržajem svojoj cjelokupnoj studentskoj publici želi omogućiti bolje umrežavanje i priliku za stjecanje novih znanja i praksi.