kulturni roštilj

Vrijeme je za kino pod zvijezdama: Što nas sve čeka na Fantastic Zagreb Film Festivalu

27.06.2024 u 16:31

Bionic
Reading

Postavili smo pet pitanja Stjepanu Hundiću, umjetničkom direktoru Fantastic Zagreb Film Festivala, filmskoj fešti koja počinje večeras na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Već se 14. godinu zaredom u ljeto ulazi uz Fantastic Zagreb Film Festival, rijetko simpatičnu filmsku smotru. I ove godine organizatori su pripremili bogat i intrigantan filmski program koji će se odvijati, počevši od večeras, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, najljepšem kinu u gradu, i u KIC-u. Ulaznice za projekcije, a za neke bi se doista mogla tražiti karta više, moći će se kupiti - čisto da znate - isključivo gotovinom na blagajnama festivala. Povodom početka festivala kratko smo popričali s njegovim umjetničkim direktorom Stjepanom Hundićem, koji nam je otkrio je li očekivao da će potrajati 14 godina, što ne smijemo propustiti na ovogodišnjem izdanju, koliko je važno da mlađa publika ima priliku gledati klasike na velikom platnu, kakva je naša tradicija žanrovskog filma i što misli o našoj filmskoj kulturi.

Jedan ste od simpatičnijih zagrebačkih festivala - obilježavate početak ljeta i već se godinama odvijate na Ljetnoj pozornici Tuškanac, najljepšem kinu u Zagrebu. Jeste li se prije 14 godina nadali da ćete toliko potrajati?

Kad smo 2011. godine pokretali festival, mi smo se svakako nadali da će on biti prihvaćen od strane publike, medija i Grada Zagreba, što se i dogodilo. Mislim da smo, ako tako mogu reći, s razlogom prihvaćeni, jer od početka radimo festival vrlo profesionalno i, k tome, to je jedini žanrovski festival u Zagrebu i Hrvatskoj. Činjenica da ove godine radimo 14. izdanje je očito dokaz da je festival prihvaćen od medija, naše publike i ljubitelja žanrovskog filma. Nas podržavaju sve gradske institucije poput Gradskog ureda za kulturu i Turističke zajednice Grada Zagreb te HAVC, kao i naši sponzori, što pokazuje da su i oni zadovoljni s novim filmskim sadržajem koji smo osigurali Zagrebu.

Opet ste pripremili bogat program. Koji se filmovi ne smiju propustiti?

Volim reći da se ne bi trebao propustiti niti jedan film! Vjerujem da je cijeli program dobar. Ove godine smo pripremili 40 naslova, što kratko filma, što dugog metra. Od naslova koje ne ne bi trebalo propustiti, izdvojit ću film 'Kukavica' ('Cuckoo'), s kojim otvaramo festival večeras u 21 i 30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Radi se o jako zanimljivom i odlično režiranom filmu, horror/mystery trileru, koji je svjetsku premijeru imao na Berlinaleu - jedan od najoriginalnijih i najluđih filmova u prvom dijelu ove godine. Sljedeći film je 'Sakupljač duša' („Longlegs“), novi horror/triler u kojemg glavnu ulogu tumači Nicolas Cage, potpuno novi film koji europsku i svjetsku premijeru ima u Zagrebu. Zatim bih izdvojio film 'Đavolja kupka' ('Des Teufels Bad') koji je također imao svjetsku premijeru u Berlinu, a režirali su ga Veronika Franz i Severin Fiala, poznati autrijski žanrovski redatelji. U Berlinu je premijeru imao i sjajan korejski horror/triler 'Exhuma', jedan od najvećih korejskih hitova u zadnjih 10 ili 20 godina, a mi ga prikazujemo kao jedan od prvih festivala u Europi.

Izvor: Društvene mreže

Prikazat ćete i restaurirane verzije domaćih klasika 'H-8' i 'Gosti iz galaksije'. Koliko je važno na taj način obrazovati mlađu publiku?

Mislim da je jako važno da mlađa publika gleda i hrvatski film, žanrovski film. Vezano uz obrazovanje mlađe publike, spomenut ću odmah naš program 'Fantastic Retro', koji se pokazao kao naš najpopularniji program. U tom programu prikazujemo filmove koji te godine slave velike jubileje. Tako ove godine imamo 'Matrix' koji slavi 25 godina, 'Batmana' Tima Burtona koji slavi 35 godina, zatim „Odiseju 2010“, nastavak velikog filma Stanleya Kubricka, koji slavi 40 godina od premijere. Imamo i 'Audiciju' Takashija Miikea, remek-djelo horror filma, 25 godina. Zatvaramo festival 7. srpnja remek-djelom Alfreda Hitchcocka 'Prozor u dvorište'. 'Fantastic Retro' je s razlogom vrlo popularan jer mlađa publika nije imala priliku vidjeti te filmove ranije, eventualno na streaming servisima, a pogotovo ne na velikom platnu. I malo stariji, zreliji imaju priliku vidjeti te klasike po prvi puta na velikom platnu.

Izvor: Društvene mreže

Premda imamo bogatu tradiciju žanrovskog filma, u zadnjih se nekoliko desetljeća takvi filmovi snimaju rijetko. Što mislite, zašto je tome tako?

Nisam siguran je li to tako, mi nemamo bogatu tradiciju ni u vrijeme Jugoslavije. Radili smo, naravno, neke žanrovske filmove poput spomenutih 'Gostiju iz galaksije' i 'H-8' koji će ići na ovogodišnjem izadnju festivala. Imali smo animirane filmove koji su žanrovski, ali recimo da je to animacija, ne žanrovski film u pravom smislu riječi. Ako govorimo o hrvatskom filmu, također smo ih imali rijetko. Imali smo 'San o ruži' ili 'Treći ključ' koji jesu nekakve triler-drame. Horrora i SF-a nema, evenutalno u Srbiji, poput filmova 'Leptirica' i 'Variola vera'.

Kako biste ocijenili našu filmsku kulturu?

Hrvatska kinematografija nije dobro prihvaćena kod nas, gledanost u kinima je jako, jako mala, no to je kompleksno pitanje - ima razloga i za i protiv.

sve osim nogometa

Učitavanje...