TUŽNA VIJEST

U 53. godini iznenada preminuo glumac i redatelj Saša Anočić

05.05.2021 u 11:09

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivani glumac, redatelj i pedagog, autor 'Kauboja' (jedne od najpopularnijih predstava u Hrvatskoj) iznenada je preminuo u nedjelju u noći u 53. godini. Javnosti je poznat i kao tata 30-godišnje glumice Mije Anočić Valentić te brat glumca Živka Anočića

Kako donosi Teatar.hr, proslavljeni glumac, Osječanin Saša Anočić preminuo je u Zaprešiću.

Rođen je u Osijeku 1968. godine. Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb sa željom da upiše filmsku režiju, ali na prijemnom nije prošao, stoga upisuje književnost na Filozofskom fakultetu. Na trećoj godini studija, kako je sam svojedobno ispričao, otišao je praviti društvo prijatelju koji je išao na prijemni ispit za Akademiju. Prijatelj nije uspio, a Saša jest.

Isprva je kao glumac bio zaposlen u HNK-u u Osijeku, potom u Zagrebačkom kazalištu mladih te u Kazalištu Trešnja, u kojem je ostvario brojne zapažene uloge. Kao redatelj, na scenu je postavio brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta. Većina predstava na kojima je radio nagrađivana je: 'Komšiluk naglavačke' u HNK-u Ivana pl. Zajca – Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini te Nagrada grada Rijeke, Nagrada hrvatskog glumišta, brojne nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena i Festivalu glumca. 'Kauboji' – Nagrada hrvatskog glumišta za režiju, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada 'Dubravko Dujšin', Marul za najbolje redateljsko ostvarenje i brojne druge, a i kao predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

  • +3
Saša Anočić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pored toga što je napisao veći broj kazališnih predstava, Anočić je glumio u filmovima 'Anđele moj dragi' iz 1995. godine, zatim 2002. godine u 'Prezimiti u Riju', 'Leti, leti', 'Gospođa za prije', 'Zapamtite Vukovar', 'Libertango' i 'Koko i duhovi'. Bio je i u televizijskim serijama 'Kad zvoni', 'Hitna 94' te 'Kud puklo da puklo'. Predstava kojom je najviše zadovoljan ona je koju je napisao za Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, 'Ide Dada'. Godine 2013. postavio je režiju za roman Renata Baretića 'Osmi povjerenik', a predstava je izvođena u Gavelli. Autor je predstava 'Noževi u kokošima', 'To samo Bog zna' u Teatru Exit, 'Kad se mi mrtvi pokoljemo' u Kerempuhu i 'Pinocchija u Trešnji'.

Saša iza sebe ostavlja mlađeg brata, glumca Živka Anočića, te kćer (iz prvog braka) Miu Anočić Valentić, također glumicu. U drugom braku s Barbarom, profesoricom glazbenog odgoja, dobio je troje djece, Izabelu, Rafaela i Angelu.