Publika i žiri složni oko najboljih filmova

'Voy! Voy! Voy!' i 'Žarko, razmazit ćeš dite!' dvostruki pobjednici 17. FMFS-a

23.06.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Dva žirija i publika složili su se oko pobjedničkih filmova 17. Festivala mediteranskog filma Split, koji je oborio rekorde u broju filmova, ali i još jednom pokazao da je favorit publike

Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" i novčanu nagradu od 2.000 eura osvojio je egipatski film "Voy! Voy! Voy!" redatelja Omara Hilala. Isti film osvojio je i najviše ocjene FMFS publike, stoji u priopćenju.

- "Voy! Voy! Voy!" se ističe svojom originalnošću, odličnim izvedbama i redateljevom sposobnošću isplesti priču koja istovremeno zabavlja i potiče na razmišljanje. Talentirani Hilal nudi osvježavajuće jedinstven narativ inspiriran gotovo nevjerojatnim događajima iz stvarnog života, pametno balansira humor i dramu stvarajući crnu komediju s teškim temama imigracije i osobne ambicije.

Zanimljiva priča filma, kombinirana s inteligentnim scenarijem i odličnom glumačkom ekipom, jamči zabavno iskustvo dok se istovremeno bavi ozbiljnim podtemama migracije, društvenih izazova i osobnog integriteta. Vjerujemo kako će ovaj film pronaći svoj put u kina i srca cijele publike – stoji u obrazloženju žirija u kojem su bili Fatima Djoumer, direktorica Europa Cinemas, te Jelena Vojvoda i Boban Stefanović iz Kino mreže Hrvatske i Srbije. U žiriju koji je birao najbolju "Ješku" u programu kratkih mediteranskih filmova, odlučivali su animatorica Hana Tintor, scenarist Nikola Kuprešanin i prošlogodišnji pobjednik, redatelj Ivan Efendić.

Udica FMFS-a za najbolju "Ješku" i novčana nagrada od 3.000 eura pripala je filmu "Žarko, razmazit ćeš dite!" braće Veljka i Milivoja Popovića. Istom filmu po izboru publike pripalo je dodatnih 1.000 eura financijske nagrade. - Ovaj animirani film odlikuje originalna animacija koja se naslanja na već stilski prepoznatljive ilustracije autorice predloška Tisje Kljaković Braić, no ono gdje briljira je humor vjerno uronjen u podneblje, topli i dirljivi odnosi među likovima i vješto portretiranje duha vremena Splita, sada već možemo to tako reći nekih davnih i pomalo zaboravljenih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Film isprepliće osobno, ali i autentično povijesno svjedočanstvo u kojem se mogu prepoznati i ogledati čitave generacije gledatelja, što mu ujedno daje i univerzalnu vrijednost - stoji u obrazloženju žirija. - Gledati film u ambijentu Ljetnog kina Bačvice pred našom obitelji, prijateljima i sugrađanima, bilo je za nas već divno iskustvo. Biti nagrađeni od te iste publike, a znamo da je upravo domaća publika najvažnija, često i najkritičnija, ostvarenje je ambicije s kojom smo krenuli u realizaciju filma. Kada taj sentiment publike onda potvrdi i stručni žiri, nema se što drugi reći nego veliko hvala! Hvala publici, žiriju i organizatorima - poručio je nakon dvostruke pobjede Veljko Popović.

U žiriju mladih sjedili su Martina Bunjevčević, Karolina Sušić, Ena Kljaković Šantić, Luka Jukić i Karlo Bušić, a od pogledanih kao najbolji su izdvojili talijanski film "Enea" redatelja Pietra Casttellita. - Ovaj film se izdvojio od ostalih svojim upečatljivim filmskim izražajem i šarenom paletom likova. Film "Enea", uz talentirane glumce i atraktivnu priču, ostavlja na gledatelja snažan vizualni dojam zahvaljujući dinamičnim kadrovima i nizu estetskih elemenata koji kreiraju jedinstveno iskustvo za publiku - objasnili su svoju odluku mladi filmofili.

NAGRADE 17. FMFS

 

Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" i novčana nagrada od 2.000 eura "Voy! Voy! Voy!" - Omar Hilal (Egipat)

Nagrada publike za najbolji dugometražni film "Voy! Voy! Voy!" - Omar Hilal (Egipat)

Udica Festivala za najbolju “Ješku“ mediteranski kratkometražni film i novčana nagrada od 3.000 eura "Žarko, razmazit ćeš dite!" - Veljko i Milivoj Popović (Hrvatska)

Nagrada publike za najbolju “Ješku“ i novčana nagrada od 1.000 eura "Žarko, razmazit ćeš dite!" - Veljko i Milivoj Popović (Hrvatska)

Nagrada žirija mladih "Enea" - Pietro Casttellito (Italija)

Nagrada publike za najbolji film iz programa "Parangal" i "Druga strana Mediterana" i potpora u distribuciji u vrijednosti od 1.000 eura "Moja najdraža torta" - Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha (Iran, Francuska, Švedska)

sve osim nogometa

Učitavanje...