dva usmjerenja

Na ADU-u u Zagrebu ove jeseni kreće jedinstveni studijski program

24.06.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu od jeseni se počinje izvoditi novoakreditirani diplomski studijski program Scenski dizajn sa svoja dva usmjerenja - Scenografija i Kostimografija, priopćili su iz te institucije

Studij Scenski dizajn jedinstveni je studijski program u Hrvatskoj, pa i šire, budući da se odvija na Akademiji dramske umjetnosti, instituciji koja obrazuje sve druge sudionike kazališnih, filmskih i televizijskih projekata, navodi ADU.

Studenti scenografije i kostimografije imat će priliku upoznati se i surađivati s kazališnim i filmskim redateljima, glumcima, plesačima, koreografima, dramaturzima, snimateljima, fotografima, montažerima i producentima.

Osim praktičnih zadataka u koje su uključeni studenti svih studijskih smjerova, ADU osigurava i teorijsko obrazovanje iz umjetničkih područja kazališta, filma i glazbe. Nastava studija izvodi se u prostorima ADU, koji osim učionica, uključuju i filmski studio i dvije kazališne dvorane.

Studij Scenski dizajn na ADU jedinstven je i po tome što se, kako ističu, osim kazališnom, bavi i filmskom umjetnošću, a otvara i polja virtualne produkcije, videoigara i multimedije kao i različitih formata od vizualnog dizajna izložbi do glazbenih, namjenskih i eksperimentalnih formi.

Osim toga, ovaj studijski program podrazumijeva scenografiju i kostimografiju kao međusobno povezane discipline u području scenskog dizajna, obuhvaćajući i osnove iz područja oblikovanja svjetla i snimanja kao najbližih suradničkih područja koja zajedno čine vizualni identitet scensko-izvedbenog, audio-vizualnog ili multimedijskog djela.

Studij će omogućiti studentima scenografije i kostimografije susrete s profesionalcima iz oba područja kroz prakse na profesionalnim projektima budući da ADU već ima uspostavljenu suradnju s brojnim kulturnim i medijskim institucijama, sa svim zagrebačkim kazalištima, posebno s HNK-om, HRT-om, HAVC-om, filmskim produkcijskim kućama i filmskim tvrtkama.

Scenski dizajn na ADU okupio je najznačajnija imena iz područja scenografije i kostimografije: Tanja Lacko, Željka Burić, Ivo Knezović i Ivan Veljača iz polja scenografije te Irena Sušac, Željka Franulović, Barbara Bourek, Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Savić Gecan iz polja kostimografije.

Osim što je program studija usklađen s drugim studijskim programima na ADU, planirana je suradnja i s drugim fakultetima Zagrebačkog sveučilišta, poput Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te sa srodnim umjetničkim akademijama drugih hrvatskih i regionalnih sveučilišta (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Umjetnička akademija u Splitu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu), kao i s velikim brojem europskih kazališnih i filmskih škola s kojima ADU već ima uspostavljene suradničke odnose.

sve osim nogometa

Učitavanje...