KULTURNI UTORAK

Studenti utorkom mogu besplatno uživati u kulturi, pogledajte gdje

09.10.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu predstavilo je u srijedu projekt "Kulturni utorak", koji omogućuje zagrebačkim studentima da prate kulturna događanja i posjećuju kulturne institucije jedan dan u tjednu bez naknade, s ciljem poticanja studenata da sudjeluju u kulturnom životu.

Studenti će u sklopu Kulturnog utorka imati priliku besplatno posjetiti neke od najvažnijih kulturnih institucija u Zagrebu, uključujući Hrvatsko narodno kazalište, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, Zagrebačko kazalište mladih i Kino Tuškanac.

U projekt su uključeni razni muzeji poput Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja grada Zagreba i Etnografskog muzeja. Projekt također uključuje galerije sastavnica Sveučilišta - Galeriju Šira i Galeriju F8, stoji u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

Ističu kako je nužno osnažiti odnos mladih prema umjetnosti i kulturi te stvoriti nove generacija koje unose kulturu i aktivan kulturni život u svoju svakodnevicu.

Kulturni utorak će od ovog semestra omogućiti studentima na zagrebačkom Sveučilištu ne samo povoljniji pristup događanjima, već i priliku da se dublje povežu s kulturnom scenom grada, razvijajući pritom osobni interes za umjetnost i kulturu, čime se potiče i širi društveni napredak.

Projekt je realiziran u partnerstvu s brojnim kulturnim institucijama, kao što su Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo skladatelja, HRT, te Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Pridruženi partneri projekta su i Hrvatski školski muzej, Udruženje hrvatskih arhitekata te Udruga Ured za fotografiju.