Aizle, hvaljeni debitantski restoran popularnoga škotskog chefa Stuarta Ralstona ove godine slavi desetu obljetnicu, obilježavajući ključnu prekretnicu za skupinu restorana tog chefa u Edinburghu.
Aizle, koji sada ulazi u svoje drugo desetljeće, danas predvode izvršni chef Ashley Salmon (prekaljen u restoranima slavnoga chefa Simona Rogana - L'Enclume, Rogan & Co, Roganic) i glavni chef Phillip Roberts (nekad iz Oncore by Clare Smyth, čuvene chefice koja je godinama vodila kuhinju restorana Gordona Ramsaya). Kako bi obilježio 10. obljetnicu, Aizle je uveo potpuno novi jelovnik, kao i vraćanje izvornog, kraćeg degustacijskog menija od pet sljedova (75 funti) koji je dostupan uz njegovu trenutačnu ponudu, potez koji Ralston opisuje kao 'povratak našim korijenima'.
Nakon skromnih početaka u gradu Glenrothes u škotskoj pokrajini Fife, chef Stuart Ralston nastavio je s bogatom međunarodnom karijerom u SAD-u i na Barbadosu, radeći s legendarnim chefovima kao što je Gordon Ramsey i stažirajući kod Davida Bouleya, Marcusa Samuelssona, Terrancea Brennana, Daniela Humma, Paula Liebrandta i Jean-Georgesa Vongerichtena.
Početkom 2009. radio je i u jednom od najprestižnijih privatnih klubova u New Yorku, The Core Club, a poslije postao chef u svjetski poznatom Sandy Lane Resortu na Barbadosu, gdje je bio odgovoran za njihov prepoznatljivi restoran L’Acajou. Nakon što se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo, nastanio se u Edinburghu.
Svoj debitantski restoran Aizle otvorio je 2014. u St. Leonard’s Streetu u Edinburghu te vrlo brzo pobrao pohvale za svoj degustacijski meni 'na slijepo', temeljen na namirnicama probranim iz klasične 'škotske smočnice'. Ralston je svoj vrlo uspješni restoran 2020. preselio u salon The Garden u hotelu Kimpton Charlotte Square.
Zanimljivo je da je Stuart bio jedan od prvih chefova u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je još 2018. uveo četverodnevni radni tjedan, što je potaknulo i druge chefove u zemlji da učine isto. Kao snažan zagovornik ravnoteže između poslovnog i privatnog života, pokazao je da restoransku industriju ne mora definirati dugo radno vrijeme.
'Iznimno sam ponosan na Aizle. Dao mi je sve što sam ikad trebao u životu, ljude koje sam upoznao, hranu koju sam kuhao, a ono što sam danas je sve baš zbog tog malog restorana bez jelovnika. Posljednjih deset godina je proletjelo, ali siguran sam da bez Aizlea ne bih bio tu gdje sam danas. Zaista sam sretan što vidim Asha i Phila kako vode kuhinju i smišljaju nevjerojatna nova jela, sada kad ja vodim kuhinju mog najnovijeg restorana Lyla. Njima je stalo do istih stvari kao i meni, tako da je duh restorana ostao isti', rekao je o obljetnici Stuart Raltson.
Uz Aizle, skupina restorana Stuarta Ralstona sada uključuje restorane nagrađene Michelin Bib Gourmand oznakom (dobra hrana po prihvatljivoj cijeni) Noto (otvoren 2019) i Tipo (2023), kao i Lyla (2023), koji se nalazi na terasi dvorca u Edinburghu, a koji je odmah uvršten u Michelinov vodič.
Lyla je riblji fine dining restoran s degustacijskim menijem od 10 sljedova, a jela su samouvjeren izraz Stuartova stila kuhanja koji se fokusira na iznenađujuće kombinacije okusa s malo ili nimalo obrade namirnica. Sam prostor je prijateljski i nepretenciozan, a posluga je naklon klasičnom stilu ugostiteljstva.
S druge strane, Noto je inspiriran vremenom koje je Stuart proveo u New Yorku i nazvan je po njegovu prijatelju, talijanskom gurmanu Bobu Notu. Riječ je o tipičnom kvartovskom restoranu koji se fokusira na dijeljenje jela, s vinima malih proizvođača i koktelima po narudžbi. Unutrašnjost je ogoljena, s namještajem od orahovine i keramičkim vazama ispunjenim golim granama, kako bi sva pozornost gosta bila usmjerena na hranu. Jela pokazuju utjecaje iz cijeloga svijeta, s posebnim naglaskom na Aziju. Noto nosi oznaku Bib Gourmand od 2019.
Tipo je, pak, nazvan po talijanskom brašnu 00, koje se obično koristi za tjesteninu i pizzu. Radi se o opuštenom prostoru u novome dijelu Edinburgha koji nudi mala jela i domaću tjesteninu. Opušten i nepretenciozan, prostor je naglašen zagasitim bijelim i krem tonovima, a ukrašen je suhim cvijećem. Jelovnik je nadahnut Sredozemljem i rabi najbolje od lokalnih i škotskih namirnica te proizvoda malih proizvođača, kao i vina malih vinarija. Tipo je oznaku Bib Gourmand dobio ove godine.