Ova neodoljiva kremasta torta od čokolade je čista ljubav na tanjuru! Toliko je jednostavna za pripremu da ćete nam biti vječno zahvalni na ovom receptu. Sve što vam je potrebno za pripremu ove čokoladne delicije su zdjela, ručni mikser i nekoliko šalica koje će vam biti potrebne za doziranje. Ova je torta idealna za rođendane i posebne prilike i može dugo stajati u hladnjaku, a njen jedini nedostatak je taj što je toliko ukusna da nestaje u trenu
Sastojci
- ¾ šalice biljnog ulja, plus za kalup
- 1⅓ šalice brašna
- 1¼ šalice šećera
- 1¾ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- 1½ žličice soli
- ½ šalice nezaslađenog kakao praha
- 2 velika jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1¾ žličica ekstrakta vanilije
- 115 g grubo ribane poluslatke čokolade s maksimalno 64% kakaa
- ½ šalice slatkog vrhnja
- 115 g kremastog sira (sobne temperature)
- ¼ šalice šećera u prahu
Priprema
1. Rešetku postavite u sredinu pećnice koju ćete zagrijati na 160 stupnjeva. Vrhom prstiju premažite uljem dno i bočne stranice kalupa. Na dno položite papir za pečenje.
2. U velikoj zdjeli umutite šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol. Prosijte kakao u prahu u zdjelu, a zatim umutite da se sve sjedini.
3. U posebnoj zdjeli umutite mikserom 2 velika jaja, ulje i 1 žličicu ekstrakta vanilije (oko 30 sekundi). Lopaticom umiješajte smjesu s jajima u smjesu sa suhim sastojcima. Bit će gusta poput tijesta i to je u redu.
4. Zagrijte 1 šalicu mlijeka u loncu na srednje jakoj vatri (pazite da ne proključa). Umutiti zagrijano mlijeko u tijesto i dobro promiješajte.
5. Odmah prebacite tijesto u pripremljeni kalup. Lupite nekoliko puta kalupom po radnoj površini kako bi nestali mjehurići.
6. Pecite tortu 40–50 minuta. Provjerite čačkalicom je li bikvit pečen.
7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu. U međuvremenu, napravite kremu. Napunite lonac vodom i stavite na vatru kako biste čokoladu mogli otopiti na pari. U staklenu zdjelu dodajte naribanu čokoladu i slatko vrhnje pa zdjelu stavite na lonac s proključalom vodom i smanjite vatru (pazite da dno posude ne dodiruje vodu). Povremeno miješajte lopaticom dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Ohladite ganache.
8. Pomoću miksera na srednjoj brzini umutite kremasti sir, šećer u prahu i preostale ¾ žličice ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Dodajte ganache pa ponovno kratko umutite mikserom (oko minute).
9. Nožem za maslac prođite oko unutrašnje stranice kalupa kako bi odvojili biskvit. Uklonite kalup i biskvit prevrnite na tanjur. Uklonite papir za pečenje pa ponovno preokrenite na dno kalupa.
10. Tortu ravnomjerno premažite čokoladnom glazurom po površini biskvita i ostavite da se hladi u hladnjaku.