Iako je često proglašavana najgorim neprijateljem vitke linije, znanstvenici tvrde da čokolada zapravo može pomoći održavanju težine i spriječiti dijabetes tipa 2
Znanstvenici su tako otkrili da antioksidanti u kakaovom prahu mogu regulirati razinu šećera u krvi, a to je bitno za održavanje tjelesne težine.
Rezultati studije objavljeni su u Journal of Agricultural and Food Chemistry, a znanstvenici su na miševima proučavali kako čokolada utječe na organizam. Voditelj studije Andrew Neilson objasnio je da čokolada može spriječiti debljanje zato što je jedna od namirnica najbogatijih flavonoidima, moćnim antioksidantima.
No kako postoje različite vrste flavonoida, znanstvenici su istraživali koji su ključni za održavanje težine i sprečavanje dijabetesa tipa 2.
Miševe su raspodijelili u grupe i hranili ih hranom u kojoj su različito raspoređeni masnoće i šećeri. Na kraju su zaključili da su najvažniji takozvani oligomerni procijanidi (PC) koji se nalaze u određenim antioksidantima te stvaraju ravnotežu kada se jede hrana s visokim udjelom masnoće. Na taj je način moguće spriječiti debljanje.