Žudite za nečim slatkim, a ne da vam se izgubiti sate u kuhinji? Jednostavni i ukusni recepti šarmantne talijanske foodblogerice Alice Balossi savršen su izbor. Panna cotta je klasik među slasticama, a ova je inačica posebna i vrlo ukusna, baš kao i pločice od čokolade i sira od samo 128 kalorija
Talijanska autorica i blogerica Alice Balossi nakon sudjelovanja u emisiji 'Bake off', odlučila posvetiti se svojoj strasti prema slastičarstvu. Počela je pisati uspješan blog 'I dolci di Alice', a izdala je i kuharicu 'Brze i jednostavne slastice' i koje donosimo dva brza i jednostavna recepta, za sve koji nemaju puno vremena za pripremu slastica ili im se jednostavno ne da dugo stajati uz štednjak.
Panna cotta s kokosovim mlijekom
- 400 g kokosova mlijeka
- 5 listića želatine (10 g)
- naribana korica 1 limuna
- 4 žlice šećera
- 125 g jagoda ili šumskog voća
Priprema
Listiće želatine stavite da se 10-ak minuta namaču u hladnoj vodi. U posudu za kuhanje ulij kokosovo mlijeko pa dodajte limunovu koricu i šećer.
Stavite na srednje jaku vatru i ugasite je kad se mlijeko dovoljno zagrije, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte nekoliko minuta da se potpuno otopi. Izmiješajte u blenderu jagode i dodajte ih u kokosovo mlijeko.
Podijelite na 4 porcije, pokrijte prozirnom folijom i ostavite 4 sata u hladnjaku.
Iz kalupa ih možete izvaditi tako što ćete po njihovu rubu proći vrhom noža ili što ih nakratko uroniti u toplu vodu prije nego što pannu cottu poslužite na tanjurićima.
Lagane pločice od sira i čokolade
- 5 keksa
- 2 žlice omekšanog maslaca
- 230 g kremastog sira
- 60 g grčkog jogurta
- 25 g šećera
- 2 žlice brašna
- 2 jajeta
- malo iscijeđenog limunova soka
- 100 g čokoladnih kapljica
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 0C. Dno kvadratnog kalupa za pečenje pokrij aluminijskom folijom. Krajevi folije neka prelaze preko ruba kalupa – poslužit će za lakše vađenje kolača!
Kekse u multipraktiku sameljite u prah, a onda dodajte omekšani maslac i miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Razvucite smjesu po dnu kalupa i stavite u hladnjak da odstoji.
U međuvremenu, žlicom (ili ručnim mikserom) zamiješajte zajedno kremasti sir, jogurt, bjelanjke, šećer i brašno. Dodajte limunov sok i miješajte još 1 minutu. Na kraju dodajte čokoladne kapljice. Tu smjesu uspite u kalup koji je stajao u hladnjaku, prekrijte sve aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi. Vratite kalup za pečenje u hladnjak još na 2 sata pa na kraju iz njega izvadite kolač služeći se krajevima folije koji prelaze preko njegova ruba.
Narežite kolač na kvadratne komade spremne za posluživanje.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA