IZABRALI NAJPOZNATIJI CHEFOVI

Hrvatski restoran među najboljima na svijetu

08.08.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Čak 53 najpoznatija chefa birala su najbolje restorane na svijetu. Nastao je tako popis od 101 restorana diljem zemaljske kugle, a svi oni zadovoljili su stroge kriterije koji su se odnosili na okus hrane, ali i na ambijent te na poslugu

Gdje se na svijetu najbolje jede? Ako to netko zna, onda su to zasigurno slavni chefovi koji su za Newsweek složili popis najboljih svjetskih restorana. Među izabranima se našao i jedan jedini hrvatski restoran. Riječ je o pulskoj konobi Batelina. 'Ovo je divna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra je nadležna za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje. Posebno je zadovoljstvo jesti na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, probajte

salatu od rakova i riblji brudet s palentom', kaže za Batelinu chef Lidia Bastianich, autorica i voditeljica kulinarske emisije 'Lidia's Italy' i valsnica nekoliko restorana.

Na popisu su se našli i mnogi drugi europski restorani, što pokazuje da je Stari kontinent još uvijek mjesto na kojemu se jako dobro jede i kuha. Dakako, na popisu ne nedostaje francuskih restorana, a jedan od njih je i Farmers' Market iz Avignona. 'Zgrabio sam nešto salame, sira i bocu rosé vina. Izvadio sam nož i našao sam se na neplaniranom izletu dok sam sjedio na kamenom zidu uživajući u pogledu na vinograde', oduševljeno je opisao chef Thomas McNaughton iz San Francisca. Među najboljima je i pariški Guy Savoy. Poznati chef Alain Ducasse za njega kaže: 'Taj je restoran najbolji primjer kako Parižani znaju uživati u hrani. Kad je sezona tartufa, meni od crnog tartufa je apsolutni imperativ.'

Još se jedna francuska restoranska zvijezda našla na popisu. Riječ je o pariškom restoranu La Bigarrade. 'U ovom jednostavnom restoranu s otvorenom kuhinjom koju vodi chef Christophe Pele dobijete jelo u vrijednosti od 50 do 60 dolara. Svuda dalje za takvo biste jelo izdvojili oko 350 dolara', kaže njujorški chef David Bouley.

Među najboljima je i restoran Maison Troisgros iz Roannea. Njujorški chef Michael Anthony opisuje ga biranim riječima: 'Večera u ovom restoranu je prva lekcija iz povijesti koja uključuje prošlost, sadašnjost i budućnost sezonske hrane.'

I dva njemačka restorana našla su se na atraktivnom popisu, a jedan od njih je Hot Spot. 'U tom restoranu poslužuje se autentična sečuanska kuhinja. Posluga je šarmantna, hrana začinjena, a vinska lista sjajna. Gospodin Wu je poznat diljem Berlina i Njemačke zbog svoje sjajne sposobnosti da odabere odlična vina', kaže chef Christian Lohse.

Dakako, posebna pozornost posvećena je i nadaleko poznatim talijanskim restoranima. Tim Love, poznati američki chef, za restoran Caffe Duomo koji je smješten u Firenci kaže: 'Smješten podno katedrale, ovaj romantični, divni obiteljski restoran nudi nevjerojatne janjeće odreske. Ako se dovoljno dugo zadržite, nećete moći odoljeti živoj glazbi pa ćete i zaplesati.' Na slavnom popisu nalazi se i talijanski restoran Hosteria Giusti iz Modene. 'Od roditelja koji kuhaju u kuhinji do sina koji poslužuje goste, to je klasični obiteljski talijanski restoran u koji bi trebao zaći svatko tko se nađe u blizini', smatra chef Brandon McGlamery
Restoran La Subida iz Cormonsa također se našao u društvu najboljih, a Lidia Bastianich, autorica i voditeljica emisije 'Lidia's Italy', za njega kaže: 'Riječ je o prekrasnom mjestu koje se nalazi na granici između Italije i Slovenije… Ako se tijekom jeseni nađete u blizini, sjednite pored otvorenog ognjišta gdje se obično kuha palenta. Pojedite tu palentu s umakom od vrganja i divlje svinje.'

Poznate chefove osvojio je i talijanski restoran Street Food iz Barija. 'Jedna vrlo stara žena – čini mi se da ima samo jedan zub – sjedi na niskoj stolici s palentom koja izgleda kao stog zlatnih poluga. Pred njom je kotao s vrelim uljem. Ona jednu od tih poluga umoči u ulje, isprži i poslužuje u papiru s morskom soli. To je nevjerojatan okus', oduševljeno kaže chef Jamie Oliver. Trattoria Sostanza iz Firence također se svidjela slavnim chefovima. 'Oni služe najsavršeniji i najdivniji firentinski odrezak . Vjerujete mi', kaže londonski chef Fergus Henderson

Na popisu najboljih restorana nalazi se i nekoliko španjolskih, a među njima je i restoran Asador Etxebarri iz Atxonda. 'Sasvim sigurno ovdje sam doživio jedno od najboljih prehrambenih iskustava dosad. Chef Victor Arguinzoniz peče stvari na roštilju na način na koji nisam ni sanjao da je moguće. Najbolji sastojci na svijetu u rukama najboljeg majstora za roštilje na planetu', oduševljeno kaže slavni chef Anthony Bourdain. Svoje mjestu među najboljima našao je i restoran Mugaritz iz španjolskog mjesta Errenteria. Chef Wolfgang Puck za njega vrlo kratko kaže: 'U Mugaritzu nije riječ o jednom jelu, riječ o cjelokupnom iskustvu.'

Dakako, na popisu od 101 najboljeg restorana na svijetu nalazi se i najpoznatiji britanski restoran The Fat Duck. 'S posebnom ljubavlju se sjećam objeda u Fat Ducku. Svidio mi se ambijent, tim i iznad svega gastronomski pristup koji je briljantan, hrabar i vrlo stimulirajuće djeluje na osjetila. Jelo 'Sound of the Sea' bit će u povijesnim knjigama o gastronomiji', oduševljeno je rekao španjolski chef Andoni Luis Aduriz

Anthony Bourdain, jedan od chefova koji su birali najbolje svjetske restorane


I Latinska Amerika ima svoje restoranske adute, među ostalima, restoran D.O.M. iz Sao Paula. 'To je jedno od najljepših mjesta za jelo na svijetu. Restoran nudi isključivo brazilsku kuhinju i otkriva nevjerojatne lokalne namirnice', smatra chef Atul Kochhar.

U Australiji su poznati chefovi odabrali svega šest restorana, a među njima je i Golden Century koji se nalazi u Sydneyju. David Chang, chef u poznatom njujorškom restoranu Momofuku, za njega kaže: 'Naručite mnogo i naručite na slijepo, nećete biti razočarani. Postoji razlog zašto chefovi iz Sydneyja odlaze tamo jesti kada ne rade.'

Među japanskim restoranima, slavnim chefovima jako se svidio restoran Sukiyabashi Jiro. Zašto? Chef Eric Ripert iz njujorškog Le Bernardina ima vrlo kratko objašnjenje: 'Tamo se jede najbolji sushi na Zemlji!'

I Sjeverna Amerika ima svoje restoranske zvijezde, a među njima posebno se ističe Chef's table at Brooklyn Fare koji je smješten u njujorškom Brooklynu. 'To je zapadna verzija omakase – mali intimni prostor u kojemu chef kuha baš za vas, a on vam i servira hranu', pojasnio je Eric Ripert privlačnost odabranog restorana. Brooklyn ima još jednu zvijezdu, a riječ je o restoranu Franny's. Poznati pariški chef Alain Ducasse za njega kaže: 'To je mjesto gdje se održivost spaja sa strašću za talijanskom hranom i pizzom.'

Na popisu najbolji sjevernoameričkih restorana nalazi se i Kafana iz New Yorka. 'Kafana, jugoslavensko oduševljenje u East Villageu, usmjerena je isključivo na ponudu hrane koja se jede u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle, obilje mesa s roštilja i obilje ukusnih svježih salata. Osoblje je brzo i koncentrirano, a nitko oko vas za stolovima ne govori engleski. Imate osjećaj da ste upravo zalutali u skromni restoran negdje u okolici Dubrovnika', živopisno je ocijenila Gabrielle Hamilton iz njujorškog restorana Prune.

Među najboljim restoranima svijeta našlo se i nekoliko njih s afričkog područja te s Bliskog istoka. Primjerice, izraelski restoran Habasta iz Tel Aviva chef Yotam Ottolenghi opisao je sljedećim riječima: 'To je jednostavan, ali vrlo ukusan restoran. Ako možete, kušajte pizzu s bijelim tartufima. Restoran Pai Thai iz Dubaija također se našao na popisu. 'Divan restoran, tradicionalna kuhinja, divna lokacija i nevjerojatan pogled. Prava poslastica', smatra chef Mauro Ferrari