Grah je izvrsna namirnica – jednostavan za pripremu, odlično se slaže u raznim kombinacijama i uz to je nutritivno odličan izbor. Kada ga jednom probate u ovom obliku guste juhe, kuhat ćete ga i puno češće
Ovo varivo od graha jedan je od najjednostavnijih gustih 'juha' za pripremu, savršen za još uvijek hladne dane. Ukusno jelo na žlicu zahtijeva samo osnovne namirnice, cjenovno je isplativo, količinski izdašno, brzo gotovo i tako fino. Probajte, uživat ćete u svakom zalogaju.
Potrebni sastojci:
- 500 g kuhanog graha
- 1 veći krumpir, oguljen i narezan na kockice
- 1 štapić celera
- 1 žuti luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 15 g nasjeckanog lista peršina
- sol i mljevene pahuljice crvene paprike prema ukusu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3,5 l vode ili jušnog temeljca
Priprema:
Ako koristite grah iz konzerve, obavezno ga prije kuhanja dobro isperite.
U lonac srednje veličine stavite vodu ili juhu, dodajte krumpir, grah, štapić celera, cijeli luk narezan na četvrtine, lovor, sol, pahuljice crvene paprike, timijan, korijander, maslinovo ulje. Zatim kuhajte sve dok krumpir ne bude kuhan, a juha se ne zgusne.
Pred kraj dodajte nasjeckano lišće peršina i češanj češnjaka.