Mnogi ga koriste za pripremu slanih jela, no batat je svestrana namirnica od koje se mogu pripremiti i ukusni deserti kojima daje sočnost, finoću i kremoznost. U svojoj kuhinji često ga koristi i food bloger Hrvoje Stojanov koji nam je nedavno otkrio recept za zdravi kolač s batatom u kojem možete uživati bez grižnje savjesti
Na svom blogu Opet gladni, novinar, food bloger i veliki zaljubljenik u hranu, Hrvoje Stojanov, gotovo svakodnevno dijeli genijalne slane i slatke recepte koje nerijetko prilagođava svojim okusnim pupoljcima i rado dijeli svoje stručne kulinarske savjete.
Nedavno je sa svojom publikom podijelio recept za kolač od batata koji je vrlo jednostavan za pripremu, a toliko ukusan i sočan da ćete se zapitati zašto ranije niste saznali za njega.
Kolač od batata
Sastojci
- 400 g pirea od batata
- 4 pune žlice meda
- 80 ml mlijeka
- 80 ml otopljenog maslaca ili ulja
- 2 jaja
- 1 žlica grčkog jogurta
- 200 g pirovog brašna
- 3/4 vrećice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- na vrh noža muškatnog oraščića
- 1/2 žličice cimeta
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
- 100 g grubo usitnjenih lješnjaka
Priprema
1. Batat oguliti, narezati na manje kockice i skuhati na pari. Kad je batat skuhan, napraviti pire, a potom ga pustiti da se skroz ohladi.
2. U zdjelu dodati pire od batata, med (ili drugi zaslađivač po želji), mlijeko, otopljeni maslac (ili ulje), jogurt i jaja. Miksati dok ne dobijete kremastu smjesu. U posebnu zdjelu dodati brašno, prašak za pecivo, sol, muškatni oraščić i cimet te dobro izmiješati.
3. U smjesu dodati na kockice nasjeckanu tamnu čokoladu i izmiješati. Kalup (30×10 cm) nauljiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. Smjesu izliti u kalup i posipati grubo usitnjenim lješnjacima.
4. Kolač peći na 190 stupnjeva 55-60 minuta, ovisno o pećnici. Isprobajte čačkalicom je li gotovo. Kolač pustite da se ohladi.
U slast!