ISKORISTITE VIKEND

Jednostavni savjeti za idealan roštilj

05.06.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Produljeni vikend još traje i ako niste, možda biste trebali okupiti drage ljude pa zajedno uživati u roštilju i druženju

Kako bi hrvatsku javnost i svoje potrošače u potpunosti informirao o pravilnom načinu pripreme ukusnog roštilja, PIK Vrbovec za savjete je upitao hrvatske nutricionistice iz Definicije hrane, Karmen Matković Melki, Tenu Niseteo i Sanju Ćosić koje su na jednostavan način ispričale kako pripremiti vrhunski gastronomsko i nutricionistički opravdan obrok.

Odabir roštilja i održavanje

Dobro je odabrati konstrukciju roštilja koja onemogućuje kapanje masti na izvor topline, što sprečava nastajanje štetnih odnosno toksičnih tvari. Nakon svakog roštiljanja, dok su rešetke još tople, temeljito očistite roštilj, a sve zato da se na njih ne lijepe slojevi štetnih tvari koji će se prenijeti na namirnice za idućeg roštiljanja.

Marinada je važna

Pečeno meso nikad ne vraćajte u posudu u kojoj je bilo sirovo marinirano jer će se na njega prenijeti bakterije budući da ostaci nisu termički obrađeni. Probajte kombinaciju od maslinovog ulja, jabučnog octa, češnjaka, senfa, limunovog soka, soli i smeđeg šećera ili meda.

Istraživanja su pokazala kako je koncentracija kancerogenih tvari, sukladno posljednjim istraživanjima, bila je značajno manja s ovom kombinacijom namirnica za marinadu. Iako još uvijek nije utvrđen točan mehanizam ovog djelovanja, pretpostavka je da navedeni sastojci doslovno preusmjeravaju tijek reakcija i time onemogućuju nastanak kancerogenih spojeva u roštiljanoj hrani.

Uz meso odlično ide povrće

Roštilj je zbog izbora namirnica poput masnog mesa ili primjerice bijelog kruha i peciva često na lošem glasu. U duhu pravilne prehrane roštiljajte i ribu, krte komade mesa i peradi te raznoliko povrće. Jer upravo roštiljanjem povrća ne nastaju štetne tvari koje razvija visoka temperatura i vatra. Roštiljano meso, riba i povrće nutritivno će uravnotežiti domaće marinade i umaci, uz obilje šarenih salata i integralnih peciva.

Ako ne roštiljate prečesto, nema mjesta zabrinutosti. Ravnomjernim okretanjem mesa na nižim temperaturama žara postiže se ujednačeno pečenje hrane koja će se u potpunosti termički obraditi, ali pritom ne i isušiti.

Izbjegavajte prepečenu hranu i pougljene dijelove zbog spomenutih štetnih spojeva, a da do toga ne dođe, možete staviti alufoliju između žara i namirnice. Na ovaj način mijenjajte konstrukciju svoga roštilja i smanjujete količinu dima nastalog gorenjem masnoće. Osim toga, ovaj način omogućava zadržavanje sokova namirnice unutar nje same i time čini sočnije i zdravije zalogaje.

Meso koje sadrži najviše nutrijenata je upravo crveno meso. Ovo meso bogato je svim esencijalnim aminokiselinama i mineralima među kojima se najviše ističu željezo, cink i selen. Pravilnom pripremom roštilja i kvalitetnim komadom crvenog mesa uz šarene salate dobit ćete ukusan, zdrav i zasitan obrok.