Mnogi od nas zaziru od pečenja tradicionalnih slastica i to iz jednostavnog razloga - živimo u strahu da neće biti ni sjena onima koje su pekle naše mame i bake. No pravo je vrijeme da se ohrabrite i krenete u malu kulinarsku avanturu, a ako ove godine i ne odradite baš sve kako treba, vježbom ćete na kraju doći do savršenstva
Kakav bi to bi blagdanski stol bez tradicionalne orehnjače ili makovnjače? No mnogi na samo spominjanje dizanog tijesta odustanu prije nego počnu. Bez razloga - jer ništa se loše ne može dogoditi, samo se držite recepta i sve će biti u redu.
Recept za orehnjaču
Potrebni sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg kvasca
- 40 dag brašna
- 8 dag maslaca
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- limunova korica
- 2,5 dl mlijeka
Nadjev za orehnjaču:
- 40 dag oraha
- 30 dag šećera
- 10 dag grožđica
- 2 dl mlijeka
- limunova korica
- cimet
- malo ruma
- vanilin šećer
Priprema
Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Također dodajte mlijeko i dobro izmiješajte tijesto mikserom, tako da bude mekano, te ga ostavite da se diže (barem sat vremena).
Zatim ga lagano premijesite, razdijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili. Premažite ga nadjevom, savijte i pažljivo smjestite u namašćeni kalup za pečenje te stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.
Stavite peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, pošećerite orehnjaču dok je još topla.
Nadjev
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se tijesto ohladi, premažite nadjevom.
Recept za makovnjaču
Tijesto za makovnjaču izradite na jednak način kao i ono za orehnjaču.
Nadjev:
- 30 dag maka
- 0,25 mlijeka
- 25 dag šećera
- 4 dag grožđica
- cimet
- limunova korica
Nadjev
Mljeveni mak skuhajte s mlijekom, dodajte šećer, grožđice, naribanu limunovu koricu i cimet pa ohlađeni nadjev razmažite po tijestu.